3 stare babcine przepisy na orzechówkę idealną. Przygotujesz ją na spirytusie, wódce, a także z dodatkiem miodu
Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Oto 3 sprawdzone babcine przepisy na pyszną i aromatyczną nalewkę z orzechów włoskich z wykorzystaniem wódki, spirytusu i miodu.

- Małgorzata Machnicka
Orzechówka jest dobrym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, ma również właściwości wzmacniające organizm. Profilaktycznie możemy pić 10 kropel tej nalewki dziennie. Przygotujesz ją z zielonych orzechów włoskich - najlepiej robić to w okresie od końca czerwca do końca lipca.
Spis treści:
Orzechówka: stary przepis na spirytusie
Przepis na orzechówkę na spirytusie to stara, dobrze znana naszym babciom receptura. Przygotujesz ją z zielonych orzechów, cukru oraz oczywiście mocnego alkoholu. Nalewki na spirytusie świetnie sprawdzą się np. jako subtelny dodatek do kawy. Wystarczy tylko łyżeczka na kubek lub filiżankę. Możesz także pić ją samodzielnie.
Składniki:
- 10 jeszcze zielonych orzechów włoskich,
- 1 litr spirytusu,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, a następnie pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoju i zalej alkoholem.
- Pozostaw w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni do uzyskania jasnobrunatnego koloru.
- Następnie odcedź płyn, a odsączone orzechy zasyp cukrem i pozostaw na kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie uzyskany syrop połącz z wcześniej odsączonym alkoholem.
- Orzechówkę przelej do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach orzechówka jest gotowa do spożycia.

Przepis na orzechówkę na wódce
Pyszną jesienną nalewkę z orzechów włoskich możesz przygotować także na bazie wódki. Będzie ona nieco słabsza i sprawdzi się idealnie podczas spotkania z bliskimi przy kieliszku dobrego, słodkiego trunku. Możesz także wykorzystać ten przepis do przygotowania aromatycznej nalewki z orzechów laskowych.
Składniki:
- 30 zielonych orzechów włoskich,
- 4 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- pół gałki muszkatołowej,
- 15 ziaren kawy,
- syrop klonowy,
- 0,5 l spirytusu,
- 1 litr wódki.
Sposób przygotowania:
- Orzechy dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść szczoteczką. Pokrój w ćwiartki.
- Zetrzyj skórkę z cytryny. Przełóż do dużego słoja i dodaj goździki, laskę cynamonu, gałkę muszkatołową i ziarna kawy.
- Zalej wódką i spirytusem. Mocno wstrząśnij słoikiem i odstaw na 4 tygodnie do zmacerowania.
- Po tym czasie dolej syrop klonowy i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
- Przefiltruj orzechówkę i rozlej do butelek.

Przepis na orzechówkę z miodem
Fani słodkich, gęstych trunków na pewno chętnie sięgną po ten przepis na orzechówkę ze sporym chlustem miodu. Aby wzbogacić jej smak, dodaj do nich także jesienne przyprawy - goździki, cynamon, kardamon lub laskę wanilii.
Składniki:
- 15 zielonych orzechów włoskich,
- 1 l spirytusu,
- 300 ml miodu,
- 200 ml wody,
- 6 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki i razem z goździkami i cynamonem przełóż do słoja.
- Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
- Zagotuj miód z wodą i pomału wlej przefiltrowany nalew orzechowy. Wymieszaj i przelej do słoja.
- Odstaw na 3 dni.
- Po tym czasie całość przefiltruj przez gazę.
- Nalewkę orzechową przelej do butelek i odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce.

Dlaczego orzechówka jest gorzka?
Czasem zdarza się, że orzechówka wychodzi gorzka i trudno jest ją pić bez dodawania do niej cukru czy miodu. Dzieje się tak, ponieważ orzechówka jest przygotowywana z młodych i niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich, zbieranych od końca czerwca do końca lipca, istnieje ryzyko, że nalewka może być gorzka i cierpka w smaku.
Należy więc jak najdokładniej wyczyścić skórkę i sparzyć przed obróbką w alkoholu. Tak przygotowana nalewka z orzechów zawsze będzie miała dozę goryczy, którą usuniemy z trudnością. Przyprawy, które mogą poprawić smak orzechówki:
- cynamon,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2020.
Zobacz więcej przepisów na nalewki: