Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka pestek pigwowca,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml spirytusu,
  • 250 g cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Zanim przystąpisz do robienia nalewki z pestek pigwowca, zebrane pestki lekko podsusz. Wystarczy rozsypać je na płasko na papierze lub przechłodzić w lodówce. Pestki pigwowca zawierają pektyny, więc na świeżo bardzo się kleją. W nalewce z pigwowca nie jest to pożądane.

Pigwowiec ma dużo pestek, więc zgromadzenie 1 szklanki nie będzie żadnym wyzwaniem, gdy robisz przetwory z pigwowca.

Oto jak zrobić pestkówkę:

  1. Zagotuj wodę z cukrem i ostudź.
  2. Pestki wsyp do słoja.
  3. Syrop wymieszaj ze spirytusem i roztworem zalej pestki. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 4 tygodnie.
  4. Przefiltruj nalewkę z pestek pigwowca i rozlej do mniejszych butelek. Szczelnie zakręć i ponownie odstaw, na co najmniej 2 miesiące.

Nalewka z pestek pigwowca najlepiej smakuje po półrocznym leżakowaniu. Jej smak imituje migdały, trunek ma bladożółty (słomkowy) kolor. Pestkówkę można zakwasić też sokiem z cytryny.

Jeśli wolisz smak samych owoców, przygotuj nalewkę z pigwowca (bez pestek) z dodatkiem przypraw korzennych.

Trzeba wiedzieć, że pestki pigwowca, podobnie jak pestki pigwy i wielu innych owoców zawierają amigdalinę, która w przewodzie pokarmowym może przekształcić się w toksyczny cyjanowodór. Trunek pity w rozsądnych ilościach nie szkodzi jednak, a wykazuje zdrowotne właściwości.

Reklama

Zobacz inne przepisy na nalewki:
Nalewka ze śliwek - 3 przepisy
Nalewka z aronii
Wyborna nalewka z fig

Reklama
Reklama
Reklama