Składniki:
- 8,5 kg pigwy,
- 4,5 l wody,
- 2 kg cukru,
- 3 g pożywki,
- 1 opakowanie aktywnych drożdży winiarskich.
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia,
- pojemnik fermentacyjny,
- gąsior z korkiem,
- rurka fermentacyjna,
- wężyk,
- butelki i korki.
Przygotowanie:
Wino z pigwy ma delikatny smak, a jego moc można zwiększać i zmniejszać ilością wody, cukru i owoców. Z podanego przepisu uzyskasz około 10 litrów wina o mocy 13%.
Jeśli chcesz, by twoje wino z pigwy miało 11% alkoholu, użyj 8 kg pigwy, 5 litrów wody, 2 g pożywki i 1,7 kg cukru. 17% trunek uzyskasz z 9 kg owoców, 4 litrów wody, 2,8 kg cukru i 3 g pożywki.
Do przygotowania trunku użyj wyłącznie bardzo dojrzałych owoców, a wszelkie nadgniłe wyrzuć.
Pigwa jest twarda, dlatego najprościej użyć maszynki do mielenia mięsa z przystawką do owoców lub rozdrabniarki. Owoce na wino z pigwy możesz także drobno pokroić, jednak przy takiej ilości owoców będzie to męczące.
Oto jak zrobić wino z pigwy krok po kroku:
- Owoce pigwy dokładnie umyj szorując skórkę, ponieważ nie będziesz obierać owoców. Wyrzuć ogonki i nadpsute części, wytnij gniazda nasienne.
- Pigwę rozdrobnij w maszynce lub zetrzyj, miazgę przełóż do umytego i odkażonego pojemnika fermentacyjnego.
- Z 3,5 litra wody oraz 1,5 kg cukru zrób syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w podgrzanej wodzie. Ostudź syrop.
- Drożdże rozmieszaj z 2 łyżeczkami cukru w niewielkiej ilości wody. Odstaw na 30 minut.
- Do miazgi owocowej dodaj syrop cukrowy, namnożone drożdże i pożywkę.
- Zawartość dokładnie zamieszaj. Pojemnik zamknij pokrywą i zamontuj rurkę fermentacyjną. Odstaw na 2 tygodnie, raz dziennie mieszając zawartość pojemnika.
- Po upływie 2 tygodni otwórz pojemnik z nastawem pigwowym i całą zawartość przecedź tak, by uzyskać sok. Dociskaj owoce pigwy, by pozyskać z nich jak najwięcej smaku. Uzyskaną ciecz powoli przelej do gąsiora.
- Z 1 litra wody i 1 kg cukru przygotuj syrop cukrowy i ostudź. Chłodny syrop wlej do nastawu, zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną (do rurki wlej trochę wody). Odstaw wino z pigwy na kilka tygodni na podwyższeniu, aż drożdże się uspokoją i osiądą na dnie.
- Po upływie kilku tygodni ustaw czysty pojemnik, do którego zlejesz za pomocą wężyka płyn. Uważaj, by nie zassać przy tym osadu.
- Gąsior dokładnie umyj i osusz, przelej do niego zlany wcześniej płyn. Odstaw na 1 miesiąc, aż na dnie osiądzie osad.
- Po upływie miesiąca znów powtórz czynność ze zlewaniem płynu, balon umyj, z powrotem napełnij płynem. Jeśli po upływie kolejnego miesiąca płyn nie jest klarowny, czynność powtórz.
- Klarowny płyn przelej do butelek i zamknij je korkiem. Odłóż wino z pigwy do leżakowania.
Wino z pigwy najlepiej smakuje po roku, dopiero wtedy jego smak jest w pełni dojrzały. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Zobacz inne przepisy na wino:
Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z winogron krok po kroku
Wino z czarnej porzeczki - 3 różne przepisy