Nalewka z aloesu – przepis

nalewka z aloesu fot. Fotolia
Nalewka aloesowa pomaga leczyć zaparcia, wrzody czy bóle gardła. Jak ją przygotować? Oto przepis!
/ 14.04.2016 09:50
nalewka z aloesu fot. Fotolia

Jak działa nalewka z aloesu?

Nalewka z aloesu to dość popularna nalewka lecznicza o szerokim zastosowaniu, bowiem wykorzystywana może być do leczenia takich dolegliwości jak: zaparcia, wrzody żołądka i dwunastnicy, schorzenia wątroby, nieżyty żołądka, ból gardła, gruźlica, w profilaktyce miażdżycy, a poza tym wzmacnia organizm w okresach jego osłabienia na przykład po przebytej chorobie lub w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje wirusowe czy bakteryjne.

Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z owoców dzikiej róży?

Nalewka z aloesu – przepis

Przygotowanie: 200 gram świeżego soku lub miąższu aloesu mieszamy ze 100 ml spirytusu oraz 100 g miodu. Możemy do tego dodać sok z jednej cytryny i nieco cukru, aby uzyskać odpowiedni smak.

Całość starannie mieszamy i na tydzień odstawiamy w jakieś ciemne i raczej chłodne miejsce. Po tygodniu nalewka nadaje się już do spożycia.

Ważne jest, aby trzymać ją w lodówce. Zaleca się spożywanie tej nalewki dwa razy dziennie przed posiłkami przez okres dwóch miesięcy, aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty.

Zobacz też: Jak przygotować nalewkę wiśniową?

Źródło: wydawnictwo PRINTEX.

Redakcja poleca

REKLAMA