Składniki:
- 250 ml spirytusu 96%,
- 250 ml wódki,
- 250 ml wody,
- 5 dużych pomarańczy,
- 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
Domowy likier z pomarańczy ma intensywny zapach i smak, zwłaszcza, jeśli przygotujesz go późną jesienią lub zimą, gdy owoce są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.
Likier z pomarańczy robi się naprawdę łatwo, ale trzeba pamiętać, że należy odstawić go na około 3 miesiące.
Zobacz jak zrobić likier pomarańczowy:
- Pomarańcze wyszoruj dokładnie i sparz ich skórkę. Następnie owoce obierz, a skórkę pokrój w cienkie paski.
- Skórkę z pomarańczy przełóż do dużego szklanego słoja.
- Wodę wlej do garnka, dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści.
- Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do syropu cukrowego.
- Dodaj spirytus i wódkę, roztworem zalej skórkę pomarańczową, naczynie szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 3 miesiące.
- Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsaj słojem, następnie zmniejsz częstotliwość - potrząsaj naczyniem raz w tygodniu.
- Po upływie 3 miesięcy odkręć słój, przecedź płyn i rozlej likier pomarańczowy do butelek.
Jeśli chcesz zrobić likier pomarańczowy szybciej, możesz skrócić czas z 3 miesięcy do 2 tygodni. Likier pomarańczowy nie będzie jednak tak aromatyczny i bogaty w smaku.
Zobacz przepisy na inne likiery:
Likier z kukułek na wódce - prosty przepis
Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie
Ratafia - lekki owocowy likier