Likier pomarańczowy - przepis na domowy trunek z pomarańczy

Domowej roboty likier pomarańczowy można pić jak trunek lub stosować w roli dodatku do deserów i dań. Na 250 ml spirytusu, wódki i wody użyj 5 dużych pomarańczy.
/ 11.01.2021 05:44
DRUKUJ PRZEPIS
Likier pomarańczowy - przepis na domowy trunek z pomarańczy fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 ml spirytusu 96%,
  • 250 ml wódki,
  • 250 ml wody,
  • 5 dużych pomarańczy,
  • 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:

Domowy likier z pomarańczy ma intensywny zapach i smak, zwłaszcza, jeśli przygotujesz go późną jesienią lub zimą, gdy owoce są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Likier z pomarańczy robi się naprawdę łatwo, ale trzeba pamiętać, że należy odstawić go na około 3 miesiące.

Zobacz jak zrobić likier pomarańczowy:

  1. Pomarańcze wyszoruj dokładnie i sparz ich skórkę. Następnie owoce obierz, a skórkę pokrój w cienkie paski.
  2. Skórkę z pomarańczy przełóż do dużego szklanego słoja.
  3. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści. 
  4. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do syropu cukrowego.
  5. Dodaj spirytus i wódkę, roztworem zalej skórkę pomarańczową, naczynie szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 3 miesiące.
  6. Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsaj słojem, następnie zmniejsz częstotliwość - potrząsaj naczyniem raz w tygodniu.
  7. Po upływie 3 miesięcy odkręć słój, przecedź płyn i rozlej likier pomarańczowy do butelek.

Jeśli chcesz zrobić likier pomarańczowy szybciej, możesz skrócić czas z 3 miesięcy do 2 tygodni. Likier pomarańczowy nie będzie jednak tak aromatyczny i bogaty w smaku.

Zobacz przepisy na inne likiery:
Likier z kukułek na wódce - prosty przepis
Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie
Ratafia - lekki owocowy likier

DRUKUJ PRZEPIS