Kawa kolagenowa to jeden z najnowszych trendów, który cieszy się popularnością wśród osób szukających sposobów na poprawę kondycji skóry. Łącząc kofeinę z kolagenem mamy uzyskać napój wspierający jędrność i promienny wygląd cery. Czy to rzeczywiście działa?
Spis treści:
Jak działa kawa z kolagenem?
O tym, czy kawa jest zdrowa sama w sobie w dużym stopniu decyduje jej sposób parzenia. Aby zrozumieć działanie tego napoju w połączeniu z kolagenem, warto przyjrzeć się poszczególnym składnikom i zrozumieć jak mogą wpływać na siebie nawzajem.
Kofeina:
- Poprawia mikrokrążenie. Kiedy przyjmujemy dzienną dawkę kofeiny w kawie, wnika ona do krwiobiegu, co może poprawić przepływ krwi do skóry.
- Działanie przeciwzapalne. Pomaga w łagodzeniu podrażnień skórnych oraz zmniejszaniu opuchlizny.
- Zawiera antyoksydanty, które mogą chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. przed promieniowaniem UV).
Kolagen:
- Białko, które stanowi podstawowy element budulcowy skóry, stawów, kości i innych tkanek łącznych w organizmie.
- Wspomaga nawilżenie, elastyczność skóry, przez co może ona stać się bardziej gładka i promienna.
Połączenie kofeiny i kolagenu:
- Kofeina, dzięki swoim właściwościom stymulującym, może zwiększać przyswajalność innych składników odżywczych, w tym kolagenu.
- Kawa, jako źródło antyoksydantów, może współdziałać z kolagenem, spowalniając procesy starzenia.
- Mogą także zadbać o regenerację skóry i tkanek.
Fot. Kawa z kolagenem na zdrowszą skórę/ Adobe Stock, Imagepocket
Koniecznie sprawdź też skutki uboczne i przeciwwskazania do picia kolagenu.
Kolagenowa kawa - przepis
Jeśli chcesz w prosty sposób urozmaicić poranną kawę, poniżej znajdziesz prosty przepis, który pozwoli ci się cieszyć ulubionym napojem, wzbogaconym o właściwości kolagenu.
Składniki:
- 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- 1-2 łyżeczki proszku kolagenowego - najlepiej hydrolizowanego,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (dla słodszego smaku).
Kawę dokładnie wymieszaj z proszkiem kolagenowym - jeśli wybierzesz hydrolizowany - łatwo się rozpuści i nie pozostawi grudek.
Aby napój był bardziej aksamitny, możesz także dodać łyżeczkę oleju kokosowego. I gotowe!
Zalety oraz wady kawy kolagenowej
Oto kilka najważniejszych kwestii, które sprawiają, że kawa z kolagenem cieszy się tak dużą popularnością:
Zalety:
- Poprawa energii i koncentracji – kofeina zmniejsza uczucie zmęczenia, co wpływa pozytywnie na naszą produktywność i nastrój.
- Źródło antyoksydantów. Kawa jest bogata w polifenole, a kolagen wspiera regenerację tkanek.
- Wspomaganie procesów spalania kalorii i poprawa wydolności fizycznej.
- Wygodne połączenie. Dla osób, które na co dzień piją kawę, dodanie do niej kolagenu jest wygodnym sposobem na uzupełnienie tego białka bez stosowania suplementów.
Istnieje tez kilka mniej korzystnych aspektów, które łączą się z tym napojem.
Wady:
- Kofeina może podrażniać śluzówkę żołądka, szczególnie jeśli jest spożywana na czczo. Nie jest to zatem zalecane dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
- Brak dowodów na skuteczność. Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby, że ten napój niesie za sobą korzyści dla organizmu, czy skóry.
Wypróbuj też kawę z cynamonem.
Czytaj także: