Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 kg ciemnych winogron,
- 2 kg cukru,
- 2 l wody.
Potrzebny sprzęt:
- gąsior,
- mikser,
- korek,
- rurka (do fermentacji),
- garnek,
- butelki z korkami.
Przygotowanie:
Na wino z winogron domowej roboty wybieraj dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce z gładką, jednokolorową skórką - idealne będą te zbierane na początku września.
Wino z winogron poza walorami smakowymi, ma również właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia - zawiera całe mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu chroni przez chorobami serca.
- Winogrona umyj i poodrywaj szypułki.
- Owoce zmiażdż np. za pomocą miksera (można oczywiście zrobić to ręcznie) i przełóż do gąsiora.
- We wrzącej wodzie rozpuść cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Roztworem cukru zalej przygotowane w gąsiorze winogrona.
- Na gąsior załóż korek z rurką do fermentacji.
- Po upływie mniej więcej 24 godzin wino z winogron zacznie fermentować, można zaobserwować „ruch" w gąsiorze.
- Kiedy wino przestanie się „poruszać", po upływie około miesiąca przelej je tak, aby wyrzucić owoce.
- Zlej wino z winogron ponownie do gąsiora.
- Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak, czy alkohol nie wymaga np. dosłodzenia (jeśli tak, odlej mniej więcej 1 litr wina, podgrzej i rozpuść w nim cukier, a następnie wlej z powrotem do gąsiora.
- Przechowuj wino w gąsiorze jeszcze przez około 45 dni.
- Po upływie tego czasu przelej wino z winogron do butelek i odstaw do leżakowania (najlepiej w piwnicy).
- Alkohol najsmaczniejszy będzie po upływie mniej więcej 2 lat.
Więcej przepisów na domowe wina:
Jak zrobić wino z wiśni?
3 przepisy na wino z jabłek
Wino z czarnej porzeczki