Kutia z waniliową nutką

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- szklanka pszenicy
- 1,5 szklanki maku
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki miodu
- po 10 dag orzechów włoskich i migdałów
- po 5 dag rodzynek, żurawiny suszonej, moreli, fig, skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
Przygotowanie:
1. Pszenicę starannie opłucz na sicie, osącz, po czym zalej wodą i odstaw na całą noc do napęcznienia. Następnie opłucz raz jeszcze i zalej wodą, ugotuj do miękkości (około 45 min). Uważaj przy tym, by się nie rozgotowała. Osącz na sicie, wymieszaj ziarna widelcem, aby się nie posklejały.
2. Mak opłucz w zimnej wodzie, zalej mlekiem, gotuj 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Osącz bardzo dokładnie na sicie, odciśnij i zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.
3. W garnku delikatnie zagrzej miód, dodaj mak oraz cukier waniliowy. Podgrzewaj, mieszając, 5 minut. Dodaj pszenicę, drobno posiekane bakalie oraz kilka kropli aromatu waniliowego lub esencji waniliowej. Odstaw, aby masa lekko przestygła. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj np. cząstkami pomarańczy.