Reklama
Składniki:

- szklanka pszenicy
- 1,5 szklanki maku
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki miodu
- po 10 dag orzechów włoskich i migdałów
- po 5 dag rodzynek, żurawiny suszonej, moreli, fig, skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego lub esencji waniliowej

Reklama
Przygotowanie:

1. Pszenicę starannie opłucz na sicie, osącz, po czym zalej wodą i odstaw na całą noc do napęcznienia. Następnie opłucz raz jeszcze i zalej wodą, ugotuj do miękkości (około 45 min). Uważaj przy tym, by się nie rozgotowała. Osącz na sicie, wymieszaj ziarna widelcem, aby się nie posklejały.

2. Mak opłucz w zimnej wodzie, zalej mlekiem, gotuj 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Osącz bardzo dokładnie na sicie, odciśnij i zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.

Reklama

3. W garnku delikatnie zagrzej miód, dodaj mak oraz cukier waniliowy. Podgrzewaj, mieszając, 5 minut. Dodaj pszenicę, drobno posiekane bakalie oraz kilka kropli aromatu waniliowego lub esencji waniliowej. Odstaw, aby masa lekko przestygła. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj np. cząstkami pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama