Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • roszponka, rukiew widna, rzeżucha: po 200 g
  • botwinka z buraczkami czerwona i żółta: pęczek

  • 300 g koziego twarogu
  • 200 g orzechów włoskich lub pecan
  • 200 g cukru brązowego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
Reklama
Przygotowanie:
  1. Oczyść i pokrój botwinkę. Młode buraczki umyj i obgotuj w posolonym wrzątku (2 minuty). Przekrój na połówki. Sałaty umyj osusz.
  2. Na patelni rozpuść cukier, podsmaż w nim orzechy, aż cukier się skarmelizuje i oblepi orzechy. Wymieszaj sałaty z botwinką i buraczkami.
  3. Przygotuj sos: ubij żółtko z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Dodaj oliwę, cały czas ubijając trzepaczką, na końcu wlej ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Tuż przed podaniem wymieszaj sałatę z sosem, posyp pokruszonym serem i posyp uprażonymi orzechami.
Reklama

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl

Jaja w sosie musztardowym

Pasztet z dziczyzny
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona
Jaja po polsku

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama