Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 180 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Trudne
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Reklama

Masa:

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka z pomarańczy
  • puszka mandarynek
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź godzinę.
  2. Osącz mandarynki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka. Następnie, cały czas ucierając, dodaj po łyżce ser, skórkę i sok z pomarańczy, budynie. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową i mandarynkami. Ciastem wylep dno i całe boki kwadratowej foremki. Nałóż masę serową. Piecz 2 godziny (170 st.). Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiowa. Ostudź.
  3. Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wody. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Wierzch przykryj brzoskwiniami i polej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Reklama

Zobacz także inne przepisy na wspaniały sernik!

Sernik w malinowej glazurze
Sernik alzacki przepisu Michela Morana
Sernik z wiśniami
Sernik żurawinowo-rodzynkowy
Tęczowy sernik na zimno

Reklama
Reklama
Reklama