Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 2 dag cukru waniliowego

Blat marcepanowy:

  • 16 dag marcepanu
  • 2 jajka
  • 3 dag mąki

Krem:

  • 4 dag masła
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka spirytusu

Dodatkowo:

  • dżem morelowy
  • gotowa masa cukrowa
  • kandyzowane owoce
  • gorzka czekolada
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek marcepanowy!

  1. Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dosyp mąkę.
  2. Zagnieć ciasto i schłodź.
  3. Rozwałkuj, wyłóż formę o średnicy 18 cm, ponakłuwaj.
  4. Piecz 35 minut w 180°C.
  5. Przygotuj blat marcepanowy: masło utrzyj, dodaj marcepan, utrzyj, dodając po kolei jajka.
  6. Wsyp mąkę.
  7. Masę rozsmaruj na blaszce, piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Przygotuj krem: masło ubij z cukrem aż zbieleje, następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
  9. Ciasto posmaruj dżemem morelowym, przykryj blatem marcepanowym, posmaruj kremem.
  10. Przykryj rozwałkowaną masą cukrową, udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.
Reklama

Zobacz inne przepisy na mazurki:

Mazurek cytrynowo-szafranowy - przepis
Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis video

Reklama
Reklama
Reklama