Reklama

Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który można wykorzystać do wzbogacenia smaku i wyglądu ciast i deserów. Idealnie komponuje się z biszkoptami ze względu na swój kwaskowaty smak, zabarwiony nutą słodyczy i zrównoważony goryczką skórki cytrynowej.

Reklama

Konsystencja lemon curd jest dość gęsta, w związku z czym nadaje się do przełożenia ciasta, udekorowania kruchych babeczek, połączenia z owocami lub podania gościom jako szybki i prosty w przygotowaniu deser w pucharku.

Tradycyjny przepis na lemon curd

Bazą całego przepisu są oczywiście cytryny, dlatego na początek należy zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sok z 3 cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do garnka i roztrzep je widelcem. Dodaj do nich pokrojone na mniejsze kawałki masło, sok i skórkę z cytryn oraz cukier.
  2. Całość gotuj na małym ogniu cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do słoiczka lub kubeczka i poczekaj, aż przestygnie.
  4. Lemon curd włóż do lodówki, by jeszcze bardziej zgęstniał.
fot. Adobe Stock

Przepis na lemon curd w wersji light

Lemon curd możesz również przygotować w nieco „odchudzonej wersji", bez użycia masła.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Tak jak poprzednio, wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnku i gotuj, aż całość zgęstnieje.
  2. Dodaj oliwę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  3. Przelej lemon curd do słoiczków, poczekaj, aż wystygnie i wstaw do lodówki.
Reklama

Więcej przepisów na wykorzystanie cytryn:

Reklama
Reklama
Reklama