Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
Reklama

Masa:

  • 2 polewy czekoladowe
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

  • 20 g migdałów
  • pisaki cukrowe
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mazurek czekoladowy!

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i cukier wanilinowy.
  2. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią, wstaw na 30 min. do lodówki.
  3. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto równo rozłóż na dnie formy, podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm.
  5. Ciasto należy ponakłuwaj widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.
  6. Piecz około 20 min. na słomkowy kolor (w 190 stopniach).
  7. Wystudzone ciasto przełóż z formy na talerz.
  8. Mazurek posmaruj dżemem.
  9. Migdały obierz z łupin.
  10. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rondelka, wymieszaj ze śmietanką.
  11. Parę migdałów zanurz do połowy w polewie, odstaw do zastygnięcia.
  12. Polewę wylej na ciasto, rozsmaruj, odstaw do zastygnięcia.
  13. Mazurek udekoruj migdałami oraz wykonaj ozdobny napis pisakami cukrowymi.

Materiały prasowe, Dr Oetker

Reklama

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Łatwa babka drożdżowa - przepis
Pascha wielkanocna - przepis na paschę z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama