Babka migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Do dekoracji możesz dodatkowo użyć jeszcze innych bakalii!
Opublikowano: 20.03.2015, 07:03
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag maki pszennej
- 5 dag masła
- olejek migdałowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dag płatków migdałowych
- cukier wanilinowy
- gotowa polewa lub lukier
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę migdałową!
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodawaj kolejno żółtka.
- Z białek ubij sztywną pianę.
- Do utartego masła dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę z białek.
- Gdy składniki się połączą, wlej aromat migdałowy. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy na babkę.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzoną babkę polej gotowym lukrem lub polewą i posyp płatkami migdałów.
Reklama
Zobacz inne przepisy na babki wielkanocne:
Babka czekoladowa - przepis video
Babka ponczowa - przepis
Babka marmurkowa - przepis
Reklama
Reklama
Reklama