Tiramisu - szybki przepis na włoski deser

Miękkie biszkopty nasączone mocną, aromatyczną kawą, przełożone delikatnym słodkim kremem - oto przepis na prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
/ 16.04.2012 21:13

Miękkie biszkopty nasączone mocną, aromatyczną kawą, przełożone delikatnym słodkim kremem - oto przepis na prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Tiramisu to deser rodem z Włoch i oznacza „unieś mnie, popraw mój nastrój”. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, pochodzących z różnych regionów słonecznej Italii, jednak przyjmuje się, że  do oryginalnego deseru potrzeba podłużnych biszkoptów, serka , żółtek, wina marsala, espresso, sherry, cukru oraz gorzkiej czekolady. Tiramisu przyjmuje również najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko.

Pokażemy wam jak w prosty i szybki wyczarować prawdziwe "niebo w gębie". Naprawdę nie musimy być mistrzami kulinarnymi, sami zobaczcie...

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 g kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 filiżanki espresso,
  • gorzkie kakao.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Sposób przygotowania:

Przegotowujemy espresso, aby wystygło. W międzyczasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Na sztywno ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie mieszamy.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy w espresso, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Biszkopty naprawdę bardzo szybko chłoną kawę. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, kładziemy połowę masy. Na to kolejną warstwę biszkoptów i znów rozprowadzamy masę. Całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Podajemy schłodzone, najlepiej z filiżanką espresso.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Zobacz też: Truskawkowe tiramisu

Zdjęcia: Polki.pl We Dwoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/03.03.2018 10:25
Robiłam już 2 razy. Pyszny deser i super szybko się go robi. Następnym razem dodam mango.
/10.10.2012 19:30
Ach dawno już nie jadłam, ale z tego co wiem, to robiłam ostatnio z przepisu a mianowicie: http://vivalavita.pl/przepis/domowetiramisu-374.html Całość się udała jak na pierwszy raz, ale w zasadzie jak jadam to zawsze jak ktoś mi zrobi, zawsze się załapię na skosztowanie;)
/16.10.2012 17:13
Hmmmm deser pysznie wyglada i wcale nie jst taki trudny w wykonaniu;) Tylko racja z ta kalorycznościa, a raz za jakiś czas mozna sobie pozwolic;) W koncu nie jem codziennie tiramisu:P Osobiscie robilam tiramisu z serkiem mascarpone, ale tak tez mozna;) Arlinka81
POKAŻ KOMENTARZE (2)