Tiramisu - szybki przepis na włoski deser

Miękkie biszkopty nasączone mocną, aromatyczną kawą, przełożone delikatnym słodkim kremem - oto przepis na prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
/ 23.06.2015 10:10

Miękkie biszkopty nasączone mocną, aromatyczną kawą, przełożone delikatnym słodkim kremem - oto przepis na prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Tiramisu to deser rodem z Włoch i oznacza „unieś mnie, popraw mój nastrój”. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, pochodzących z różnych regionów słonecznej Italii, jednak przyjmuje się, że  do oryginalnego deseru potrzeba podłużnych biszkoptów, serka , żółtek, wina marsala, espresso, sherry, cukru oraz gorzkiej czekolady. Tiramisu przyjmuje również najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko.

Pokażemy wam jak w prosty i szybki wyczarować prawdziwe "niebo w gębie". Naprawdę nie musimy być mistrzami kulinarnymi, sami zobaczcie...

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 g kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 filiżanki espresso,
  • gorzkie kakao.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Sposób przygotowania:

Przegotowujemy espresso, aby wystygło. W międzyczasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Na sztywno ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie mieszamy.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deserTiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy w espresso, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Biszkopty naprawdę bardzo szybko chłoną kawę. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, kładziemy połowę masy. Na to kolejną warstwę biszkoptów i znów rozprowadzamy masę. Całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Podajemy schłodzone, najlepiej z filiżanką espresso.

Tiramisu - Prosty i szybki przepis na włoski deser

Zobacz też: Truskawkowe tiramisu

Zdjęcia: Polki.pl We Dwoje

Redakcja poleca

REKLAMA