Wiosenna botwinka

Botwina z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego to jedna z najzdrowszych zup, jakie możesz przygotować w domu!

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nazwą tą przyjęło się określać zupę, której botwina właśnie jest głównym składnikiem.

Wiosenna botwinka

Botwina zawiera wiele składników odżywczych, witamin, żelaza, wapnia. Jest również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm.

Botwinkę jadamy wiosną, kiedy z posianych buraków wyrastają młode łodygi z zielonymi listkami. W kuchni warzywo to stosowane jest przede wszystkim do zup, ale także do sałatek i potraw duszonych.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszną, zdrową i typowo wiosenną zupę botwinkową. Lekką, delikatną, która dostarczy nam wielu niezbędnych witamin.

Składniki na botwinkę:

  • żeberka na zupę
  • 2 duże pęczki botwinki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 6 dużych ziemniaków
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania zupy z młodych buraków:

Do dużego garnka wlać wodę, włożyć umyte mięso, sól, ziele i liść laurowy. Gotować na małym ogniu. w trakcie gotowania zbierać szumowiny. Ziemniaki, buraczki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kosteczkę i wrzucić do wywaru. Gdy jarzyny będą miękkie dodać pokrojone drobno liście buraków. Gotować przez kolejne 15 minut. Przyprawić do smaku, zabielić śmietaną.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Buraki uwielbiam, ale za botwinką jakoś nie przepadam :(