Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 dag drożdży
- 50 ml mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki tortowej
- 9 żółtek
- 5 dag masła
- szczypta soli
- masło i mąka do formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę muślinową!
- Drożdże wkrusz do letniego mleka.
- Rozmieszaj z łyżeczką cukru i łyżką mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszysty krem.
- Dodaj rozczyn, przesianą mąkę i sól, miksuj około 15 minut.
- Masło stop, przestudź, wlej do ciasta, miksuj około 10 minut.
- Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formę na babę wysmaruj masłem, wysyp mąką.
- Przelej do niej ciasto.
- Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 175°C.
- Wstaw do niego formę z ciastem, piecz około 30 minut do suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto wyjmij na kratkę, wystudź.
- Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na babki:
Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis