Wielkanoc w indyjskim stylu

Na polskich wielkanocnych stołach najprawdopodobniej zagoszczą jajka, sałatka jarzynowa, żurek na zakwasie podany z białą kiełbasą i chrzanem oraz plejada drożdżowych bab i kolorowych mazurków. Czasami warto jednak połączyć tradycję z obcymi akcentami i dodać do naszych dań kilka nietypowych dla tego okresu przypraw. Wielkanoc w indyjskim stylu? Czemu nie!
/ 21.03.2013 00:02

Wielkanoc

Indyjskie przyprawy na wielkanocnym stole

Kuchnia tajska, chińska, japońska czy indyjska – na co dzień stają się wśród Polaków coraz bardziej popularne. Odwiedzamy orientalne restauracje, a przypraw z odległych zakątków świata coraz chętniej używamy także w domach. Curry, kurkuma, imbir, chilli – to tylko namiastka przypraw z odległych Indii, które już dawno na dobre zadomowiły się w polskich kuchniach.

Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych. – Skoro używamy tych przypraw na co dzień, dlaczego mielibyśmy nie robić tego w przypadku potraw świątecznych? Dlatego, że niby kuchnia i przyprawy indyjskie nie były w Polsce obecne w czasach, kiedy rodziły się tutejsze świąteczne tradycje kulinarne? Dla mnie to nie jest argument. Trzeba iść z duchem czasu, tym bardziej, że spora część egzotycznych przypraw może się doskonale łączyć także z tradycyjnymi polskimi daniami wielkanocnymi, takimi jak choćby jajka na twardo.

Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać.

Zobacz także: Wielkanoc w Europie

Przepisy wielkanocne inspirowane kuchnią indyjską

Nadchodząca Wielkanoc może być świetną okazją do tego, aby pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych eksperymentów. Nie nakłaniamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć, gdyż te mogłyby stać się powodem nieporozumień i pogorszenia relacji z co bardziej konserwatywnymi członkami rodziny. Proponujemy natomiast pewne urozmaicenia, które nie powinny przyprawić o palpitację serc domowników przywiązanych do tradycji, natomiast z pewnością zostaną docenione przez osoby z bardziej swobodnym podejściem do kulinarnych tradycji. Przedstawiamy przepisy na potrawy z jajek w indyjskim stylu.

Egg Curry

Egg Curry

Składniki:

  • 1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
  • 2 ząbki czosnku (poszatkowany)
  • 1cm imbiru (pokrojony w paski)
  • Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz świeży
  • Kurkuma
  • Garam Masala
  • Chat Masala
  • Świeża kolendra
  • ¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
  • 150 ml wody
  • 1/2 pomidora

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki grochowej (Besan)
  • Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chat Masala
  • Świeża kolendra
  • 0,5 l oleju

Składniki sosu:

  • 1 świeże zielone chilli
  • Świeża kolendra
  • Sól
  • Pieprz
  • Chat masala
  • Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.

Sos z kolendry:

Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.

Zobacz także: Wielkanoc po irlandzku

Źródło: Materiały prasowe VanguardPR.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)