Udka kurczaka po węgiersku

Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodać udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz.
/ 20.10.2006 08:39

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 200 ml kwaśnej śmietany(18%)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodać udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz.

Dodać śmietanę w której uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.