Warto się wybrać na tygodniowe wczasy kulinarne do Toskanii, leżącej w środkowych Włoszech, gdzie nie tylko zostaniemy poczęstowani lokalnymi specjałami, takimi jak Prosciutto di Toscana – odmianą długo dojrzewającej szynki, czy Pan col olio – pysznym niesłonym chlebem pieczonym i podawanym z doskonałą oliwą z oliwek i solą.
Dostaniemy fartuszek i pod okiem miejscowych mistrzów rondla będziemy zdobywać bezcenne umiejętności przygotowywania królika z orzechami piniowymi i oliwkami (coniglio con pinoli e olive) oraz zuppa di fagioli – zupy z suszonej fasoli cannelini, warzyw, czerstwego chleba i oliwy lub toskańskiego przysmaku Scottiglia di Cinghiale – gulaszu z dzika.
Obowiązkowo odbędziemy lekcję opiekania fettuntu lub inaczej bruschetty. Jest to kromka wiejskiego chleba pieczona na ruszcie, następnie natarta przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiona oliwą z oliwek i posypana solą. Najbardziej znana wersja bruschetty zawiera jeszcze pokrojone w kostkę, obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory z listkami świeżej bazylii. Ponieważ okoliczne lasy obfitują w grzyby podaje się także fettuntu z przesmażonymi na oliwie grzybami, solą i pieprzem.
Pomiędzy lekcjami jest co pozwiedzać, Toskania ma wiele przepięknie zachowanych miast, etruskich, średniowiecznych i renesansowych, a w każdym z nich trafimy na coś fantastycznego do spróbowania.
- Pienza - architektoniczna perła w zapierającym dech w piersiach wiejskim krajobrazie, znana z najlepszego sera Pecorino, przeczytaj także: Włoskie sery.
- Montepulciano - miejscowość rozsławiona przez doskonałe Vino Nobile di Montepulciano. Etruski centralny rynek Piazza Grande nie ma sobie równych w całej Italii.
- Montalcino - wśród wzgórz obrośniętych winoroślą produkuje się jedno z najsłynniejszych w świecie czerwonych win Brunello di Montalcino.
- Cortona - jest to miasteczko, które zainspirowało Frances Mayes do napisania “Pod słońcem Toskanii” i „Bella Toskania” – nic dodać nic ująć. Do Cortony warto się wybrać w sierpniu, kiedy odbywa się tam Toskański Festiwal Słońca. Oprócz bogatej oferty kulturalnej w programie można znaleźć interesujące warsztaty wyrobu serów, degustacje miejscowych win, imprezy kulinarne organizowane przez renomowane cortońskie restauracje, jak choćby lunch w stylu etruskim.
- Chianti - Produkowane tu wino Chianti Classico ma najwyższą możliwą apelację. Przeczytaj także: Chianti. W tej okolicy powstaje Marzolino - owczy ser formowany w owal.
- Siena - z niezwykłym placem głównym w kształcie wachlarza, na którym odbywają się Palio - tradycyjne wyścigi końskie. A w ratuszu można obejrzeć unikalne – pierwsze o tematyce świeckiej freski braci Lorenzetti z cyklu „O dobrych i złych rządach”. Fantastyczny środowy targ dostarcza wszystkich lokalnych specjalności, takich jak kwiaty cukinii, które nadziewa się mięsnym farszem i piecze. Tu można kupić unikatową kapustę cavolo nero o czarnych liściach.
- Pisa – słynna z powodu krzywej wieży Campanile, która nie może upaść od przeszło 800 lat. Wśród wąskich uliczek znajdziemy liczne małe sklepiki, w których można się zaopatrzyć w lokalne delicje: rigatino - konserwowany boczek i Salame de cinghiale – salami z drobno zmielonego chudego i tłustego mięsa dzika.
- San Gimignano - najlepiej zachowane średniowieczne miasteczko w Toskanii otoczone murem z 13-toma wieżami, których pierwotnie było 70 i służyły nie tylko do obrony, ale także stanowiły symbol statusu. Z ich powodu nazywane jest Manhattanem Włoch. Jednak światowy rozgłos miasteczku przyniosły sprzedawane w lodziarni przy rynku lody uznawane za najlepsze na świecie. Są aksamitnie puszyste i zachwycają intensywnymi, naturalnymi smakami.
- Villa La Foce - romantyczna willa odrestaurowana i zamieszkana w latach 20-tych XX wieku przez pisarkę Iris Origo i jej męża Antonia, otoczona przepięknym stylizowanym na renesansowy ogrodem. Kupili i odrestaurowali pałac ze stanu dewastacji oraz zapoczątkowali na zachodzie modę na krajobrazy Toskanii. W tej bajecznej okolicy będzie nam smakować panzanella – świeża letnia sałatka z pomidorów, z dodatkiem chleba, cebuli, kaparów i anchois.
- Florencja - kolebka Renesansu w sztuce i architekturze. Stąd pochodziła Katarzyna Medycejska, która zreformowała zwyczaje kulinarne francuskiego dworu króla Henryka II podobnie jak królowa Bona naszego Zygmunta Starego. Odwiedza się ją dla zjawiskowej katedry Il Duomo, widoku romantycznego mostu oraz sklepów ze skórą i odzieżą z najlepszych domów mody. Trudy zwiedzania i zakupów można osłodzić kawą z kawałkiem panforte – bardzo ciemnym piernikiem z orzechami i bakaliami. Na łąkach wokół miasta, w dolinie Val di Chiana pasie się doskonałej rasy bydło chianina. Powstają z niej serwowane w każdej tutejszej restauracji bistecca alla Fiorentini – steki po florencku. Piecze się je na ruszcie, z kostką, muszą mieć minimum 3 cm grubości. Soli się je dopiero po upieczeniu. Mięso jest tak miękkie, że można je jeść łyżeczką. A gdy popijemy Chianti Classico – niebo w gębie!
- Livorno - Toskania sięga od zachodu wybrzeży morza Tyrreńskiego. Na bazie świeżych ryb i skorupiaków z tego portu powstaje słynna zupa rybna o nazwie cacciucco. Warto jej spróbować właśnie tam, gdzie robi się ją ze świeżo złowionych ryb. Koniecznie trzeba spróbować Torta di ceci – jest to rodzaj placka pieczonego z mąki zrobionej z cieciorki.
- Arezzo – miejsce narodzin Pierra della Francesca, który ozdobił tutejszy kościół San Francesco znakomitymi freskami. Warto spróbować w lokalnej restauracji Ribollitę – zupę chlebową z rozmaitych warzyw. Stąd pochodzi słynna Acquacotta, Zobacz przepis: Zupa grzybowa – Aquacotta.