Zwykło się haniebnie szufladkować tę meksykańską przekąskę jako wytwór restauracji typu fast food, co delikatnie mówiąc - mija się z prawdą. Poczciwa tortilla jest nie tylko banalnie prosta w wykonaniu, bo wymaga głównie mąki, tłuszczu i wody, lecz także pasuje na każdą okazję i można ją serwować dosłownie ze wszystkim. Szybko stała się popularna, dlatego jada się ją wszędzie i o każdej porze, natomiast nie zawsze jest przygotowywana w sposób korzystny dla naszej sylwetki.
Tajemnicze huevos rancheros
Huevos rancheros, to nic innego, jak tylko tortilla przygotowywana z jajkiem i sosem pomidorowym. Stanowi ona idealną propozycję śniadaniową dla tych, którzy zapominają o porannym posiłku. Dlaczego? Prostotą i szybkością wykonania dorównuje naszej ulubionej jajecznicy, a smakuje jeszcze lepiej. Ponadto, nie jest tucząca, zatem wprost idealna na nadchodzące wiosenne dni wtedy, gdy zależy nam na zgrabnej sylwetce. W Meksyku tortilla należy do kanonu "śniadaniowych zestawów", podawana jest zazwyczaj z odsmażaną fasolą - wówczas danie jest bardziej sycące.
Zobacz też: Śniadanie meksykańskie
Jak przygotować śniadaniową tortillę?
Jeżeli zależy Ci na czasie, nie zaprzątaj sobie głowy przyrządzaniem ciasta na tortillę - gotowe placki można kupić teraz niemal w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Miej w pogotowiu niewielką cebulę i główkę czosnku, które drobno posiekane należy podsmażyć na oliwie, aż staną się złociste. Następnie dodaj ok 200g siekanych pomidorów z puszki oraz papryczkę chilli, duś ok 5 minut, a do smaku przypraw solą i pieprzem. W tym czasie zagotuj osoloną wodę w rondlu, ostrożnie wrzuć jajko i na zmniejszonym ogniu gotuj ok. 2 minut, aż do ścięcia się białka. Tak samo postępuj z kolejnymi jajkami, jeżeli jednak masz wprawę w gotowaniu jajek w koszulkach, śmiało możesz przygotować je jednocześnie. Wyjęte cedzakiem, osusz ręcznikiem papierowym. Placki tortilli podgrzej z każdej strony na patelni, następnie ułóż na talerzach, a położone na nich jajka polej obficie sosem. Tak przygotowana i podana tortilla powinna skusić każdego śniadaniowego abstynenta.
Aby jajka się nie rozpadały, do gotującej się wody dodaj łyżkę białego octu winnego.
Zobacz też: Jak zrobić tortillę?