Quesadillas ze szpinakiem, czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym

Kupując produkty żywnościowe powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, by były one naturalne.
Przyjęło się uważać, że szpinak nie należy do najchętniej jadanych roślin – a szkoda. Można go podawać na wiele sposobów, szybko się go przyrządza i pasuje do wielu potraw. Warto dowiedzieć się jak go podać tak, aby każdy prosił o dokładkę – zaserwować meksykańskie quesadillas ze szpinakiem!
/ 14.03.2011 20:52
Kupując produkty żywnościowe powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, by były one naturalne.


O dobroczynnych właściwościach szpinaku słyszy się już od najmłodszych lat, kiedy to rodzice starają się nakłonić swoje dzieci do jedzenia zielonych listków. Nie da się ukryć, że dla wielu szpinak nie jest zbyt atrakcyjny, a dodany w zbyt dużej ilości zamiast wzbogacić potrawę, może jej zaszkodzić. Przeciętny Polak najchętniej łączy szpinak z czosnkiem, my proponujemy nieco inne zestawienie.

Polecamy: Jak postępować ze szpinakiem?

Meksykańskie quesadillas ze szpinakiem

Przygotowanie quesadillas nie należy do trudnych zadań – składa się z placka (lub placków) tortilli i sera. Jest to wyśmienity przykład potrawy, która nie jest skomplikowana, a zarazem niebywale przypada wszystkim do gustu. Jeżeli nie masz zbytnio czasu, warto posłużyć się gotowymi tortillami, które są łatwo dostępne. Tak samo sprawa się ma z sosem, z którym podaje się quesadillas – zieloną lub czerwoną salą (nie od dziś wiadomo, że serowo – pomidorowe połączenie to strzał w dziesiątkę) można zrobić samemu, jak również kupić w sklepie.

Aby wykonać to danie, nie potrzebujesz zbyt wielu składników – wystarczy połączyć ze sobą posiekany szpinak, cebulę z jogurtem (najlepiej naturalnym – ma neutralny smak) i doprawić szczyptą oregano. Placek tortilli posyp żółtym serem (sprawdzi się cheddar – lekko ostry posmak doda charakteru potrawie) i posmaruj szpinakową masą. Następnie na wierzch połóż kawałki białego, delikatnego sera – np. koziego i przykryj drugą tortillą. Tak gotowe quesadillas ostrożnie połóż na patelni i uważnie pilnuj, gdyż tortilla bardzo szybko się przypala i nie nadaję się potem do spożycia. Gdy z obu stron danie będzie już zrumienione, połóż je na talerzu i podziel na 8 trójkątów, które należy podawać z sosami.

Zobacz także: Jak zrobić quesadillas?

Redakcja poleca

REKLAMA