Chałka żydowska

Chałka po przygotowaniu wygląda niezwykle apetycznie.
/ 13.01.2012 11:58
Chałka po przygotowaniu wygląda niezwykle apetycznie.

Składniki:

  • mąka chlebowa - 4 szk.
  • drożdże świeże - 20 g
  • ciepłe mleko - 1 szk.
  • jajko - 1 szt.
  • żółtko - 1 szt.
  • cukier aromatyzowany wanilią - 80 g
  • masło - 60 g
  • sól - ½ łyżeczki
  • żółtko - 1 szt.
  • mleko - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia. *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Autor: anemon

Polecamy również przepisy: Jak przygotować makiełki?

Redakcja poleca

REKLAMA