Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka cynamonu
- nmielony kardamon i goździki
- sól
Na krem:
- 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatki:
- 30 dag malin
- syrop malinowy
- cukier puder waniliowy
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę ze szczyptą soli posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy. Wsyp cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę zmielonego z goździkiem kardamonu. Szybko zagnieć ciasto, zawiń i włóż do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wytnij kółka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 10–12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po wyjęciu delikatnie przełóż na deskę i odstaw do ostudzenia.
- Serek waniliowy wymieszaj z posiekaną drobno miętą i skórką cytrynową. Przed podaniem ciasteczka przełóż przygotowanym kremem, oprósz cukrem pudrem i posyp malinami skropionymi syropem malinowym.