Organizujesz Sylwestra w swoim domu i nie wiesz, czym zaskoczyć gości? Skomplikowane przepisy na wykwintne dania przyprawiają Cię o ból głowy? Oto kilka szybkich przepisów na smaczne przekąski, w sam raz na tę okazję. Dzięki nim wystarczy Ci czasu także na to, by zrobić się na bóstwo.
Proponowane przez nas potrawy są sycące, smaczne i zdrowe. Ciekawie podane, będą świetnie prezentować się na stole. Na pewno każdy z gości znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Omlet na zimno z cukinią i papryką
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
- sól
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cukinię, paprykę i cebulę myjemy i drobno kroimy: paprykę w paski, cebulę i cukinię w plasterki. Jajka ubijamy na pianę, dodając po trochu mąkę. Doprawiamy solą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy kilka minut na silnym ogniu. Następnie przekładamy je do masy jajecznej, mieszamy i całość wylewamy na patelnię. Smażymy około 6-7 minut, następnie odwracamy i podsmażamy z drugiej strony. Podajemy pokrojone w trójkąty, np. z sosem czosnkowym lub dipem jogurtowym.
Koreczki
W tym przypadku trudno o konkretny przepis, bo największą zaletą koreczków jest to, że każdy może je zrobić z tego, co lubi najbardziej. Odbiegając od standardowych marynatek, które można kupić nawet w postaci gotowych koreczków, proponujemy zdrowsze i smaczniejsze składniki.
Zestaw 1
Składniki:
- Wędzony łosoś
- Oliwki
- Czerwona papryka
Zestaw 2
Składniki:
- Żółty ser (pokrojony w kostki, trójkąty itp.)
- Plasterki szynki (zwinięte w rulonik)
- Pomidorki koktajlowe
- Świeży ogórek
Zestaw 3
Składniki:
- Świeże białe winogrona lub suszone owoce (np. śliwki, morele, figi)
- Camembert
- Orzechy nerkowca
Wykonanie:
Koreczki będą bardziej sycące, jeśli włączymy do nich pokrojony w niewielkie kwadraty razowy chleb. Dzięki takiej „podstawie” koreczki będą też lepiej się trzymać.
Trójkąciki ze szpinakiem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (około łyżkę, nie za dużo!) i podsmażamy krótko szpinak, tak, by zachował intensywny zielony kolor. Zdejmujemy go z patelni i przygotowujemy ciasto.
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką, doprawiamy posiekanym drobno czosnkiem. Do masy dodajemy szpinak, a następnie delikatnie łączymy ją z pianą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy porcję ciasta, jak na omlet. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż się zetnie. Następnie delikatnie przewracamy i znów smażymy kilka minut. Omlet przekładamy na talerz i kroimy w trójkąty. Możemy go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.