Charakterystyka
Jako jedno z 41 win posiada najwyższą włoską apelację DOCG (Denominaziones di Origine Controllata e Garantita). Soave produkuje się ze szczepu Garganega lub z przewagą tego szczepu i domieszką Chardonay lub Trebbiano. Ma minimum 12,5 % alkoholu.
Soave powstaje z winogron, które zbiera się z krzaków późno - dopiero, kiedy ulegną lekkiemu wysuszeniu albo dodatkowo suszy się je po zerwaniu przez kilkanaście tygodni.
Zobacz także: Starożytne wino i suszone owoce
Soave DOC
Jest przeznaczone do picia po dwóch latach od produkcji, i nie nadaje do bardzo długiego przechowywania. Jako dość młode wino odznacza się świeżym zapachem, jest łagodne i delikatne w smaku o nucie ziołowo-owocowej, lekko cytrusowej.
Soave Classico DOC
Nazwa Classico jest zarezerwowana dla win pochodzących z okręgu Soave i Monteforte d'Alpone skąd pochodzi tradycja wyrobu Soave. Odznacza się mineralnym posmakiem.
Serwuje się je schłodzone do temperatury 9-10 stopni Celsjusza do lekkich dań mięsnych, drobiu, ryb oraz makaronów. Doskonałe jako aperitif. W porównaniu z innymi winami posiadającymi apelację jest stosunkowo niedrogie, można je kupić w Polsce już za około 30 złotych.
Recioto di Soave
W odróżnieniu od Soave Classico, Recioto di Soave Superiore DOCG jest bardzo drogim, bo najszlachetniejszym z białych win i zaszczyca stoły tylko przy szczególnych okazjach. Podaje się je z ciasteczkami, albo dojrzewającymi serami, takimi jak Monte Veronese.
Ciekawostka: Legenda głosi, że romantyczną nazwę Soave (łagodne, miłe) wymyślił Romeo, gdy został poczęstowany tym delikatnym trunkiem tuż po spotkaniu z Julią.