Słynne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej.

Słynne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest połączeniem 3 regionów: południowo-europejskiego, wschodnio-śródziemnomorskiego oraz północnoafrykańskiego. Jest także kompilacją niejednej kultury, co sprawia, że charakteryzuje się bogatym wyborem produktów i dań. Z czym najbardziej kojarzą nam się kraje takie jak: Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, czy Maroko?
/ 17.01.2013 13:35
Słynne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej.

Grecja

Grecja to przede wszystkim kraj fety, ouzo i mousaki.  Ale nie tylko.  Typowymi daniami są także tzatziki, moskari czy souvlaki - czyli szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego z pomidorami, ogórkiem, cebulą i pikantnym sosem. Natomiast  na deser każdy rodowity Grek zje Loukoumades -  ciastka podobne do pączków, moczone w miodzie i posypane cynamonem .

Włochy

Nie jest tajemnicą, że Włosi z rozkoszą zajadają się różnymi rodzajami pasty.  Począwszy od spaghetti aglio oglio czy bolognese  poprzez makarony z owcami morza na lasagne kończąc. Ich kolejną specjalnością są pizze oraz sery takie jak gorgonzola, parmezan, mozzarella.  Włochy to także pyszna kawa oraz rozpływające się w ustach desery:  tiramisu czy panna cotta.

Francja

Najpopularniejsze w tym kraju są naleśniki - crepes, croissanty oraz tarty. To także raj dla smakoszy win i serów (camembert, brie, roquefort).  Ślimaki, żabie udka czy warzywne ratatouille na pewno znajdą się w menu niejednej francuskiej restauracji.

Zobacz także: Jak przygotować znakomite ratatouille?

Hiszpania

Kuchnia tego kraju słynie z gaspacho, paella czy sangrii.  Na stołach gospodyń hiszpański równie często goszczą chuleta de cerdo - kotlety wieprzowe,  fabada-potrawa, której głównymi składnikami są fasola, chorizo i boczek oraz patatas bravasserranito czyli ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem. Arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią oraz Flan to typowe desery hiszpańskie.

Maroko

Typowymi potrawami tego kraju są kuskus, tadżin, harira - gęsta zupa z baraniny, soczewicy, cebuli, czosnku, pomidorów i świeżych ziół oraz znany bardzo dobrze  wszystkim Polakom -kebab. Kaab el ghzal oznaczający „rogi gazeli” na pewno przypadnie do gustu większości dzieciom gdyż to nic innego jak rogaliki nadziewane pastą migdałową i polane lukrem.

Zobacz także: Zamień polskie dania w śródziemnomorską ucztę!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)