Grecja
Grecja to przede wszystkim kraj fety, ouzo i mousaki. Ale nie tylko. Typowymi daniami są także tzatziki, moskari czy souvlaki - czyli szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego z pomidorami, ogórkiem, cebulą i pikantnym sosem. Natomiast na deser każdy rodowity Grek zje Loukoumades - ciastka podobne do pączków, moczone w miodzie i posypane cynamonem .
Włochy
Nie jest tajemnicą, że Włosi z rozkoszą zajadają się różnymi rodzajami pasty. Począwszy od spaghetti aglio oglio czy bolognese poprzez makarony z owcami morza na lasagne kończąc. Ich kolejną specjalnością są pizze oraz sery takie jak gorgonzola, parmezan, mozzarella. Włochy to także pyszna kawa oraz rozpływające się w ustach desery: tiramisu czy panna cotta.
Francja
Najpopularniejsze w tym kraju są naleśniki - crepes, croissanty oraz tarty. To także raj dla smakoszy win i serów (camembert, brie, roquefort). Ślimaki, żabie udka czy warzywne ratatouille na pewno znajdą się w menu niejednej francuskiej restauracji.
Zobacz także: Jak przygotować znakomite ratatouille?
Hiszpania
Kuchnia tego kraju słynie z gaspacho, paella czy sangrii. Na stołach gospodyń hiszpański równie często goszczą chuleta de cerdo - kotlety wieprzowe, fabada-potrawa, której głównymi składnikami są fasola, chorizo i boczek oraz patatas bravasserranito czyli ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem. Arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią oraz Flan to typowe desery hiszpańskie.
Maroko
Typowymi potrawami tego kraju są kuskus, tadżin, harira - gęsta zupa z baraniny, soczewicy, cebuli, czosnku, pomidorów i świeżych ziół oraz znany bardzo dobrze wszystkim Polakom -kebab. Kaab el ghzal oznaczający „rogi gazeli” na pewno przypadnie do gustu większości dzieciom gdyż to nic innego jak rogaliki nadziewane pastą migdałową i polane lukrem.
Zobacz także: Zamień polskie dania w śródziemnomorską ucztę!