Tak jak zimą najbardziej pociągające są wieczory z winem i serowym fondue, w domowym ciepełku, tak na wiosnę coraz większą mamy ochotę na spotykanie przyjaciół na świeżym powietrzu. Przydomowy ogródek, działka czy nawet taras, to miejsca idealne, aby zaprosić gości na wspaniałą grillową ucztę. W menu oczywiście obowiązkowo sałatki, grillowane pieczywo, warzywne dipy i deska serów oraz wędlin. Jako atrakcję wieczoru proponuję dwa grillowe specjały – mięsny dla tradycjonalistów i wegetariański dla miłośników zdrowego żywienia.
Warto pamiętać, że dobry grill wymaga zawsze marynowania, najlepiej 24 godziny przed rusztowaniem, dlatego przygotujmy wszystko zawczasu!
Wegetariańskie szaszłyki
Składniki:
- 350 g twardego sera (może być żółty, wędzony),
- 1 średnia papryka,
- 2 cebula,
- 4 duże pieczarki
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sok z jednej cytryny,
- 1 duży ząbek czosnku,
- po jednej łyżeczce świeżego tymianku, oregano, rozmarynu, mięty, pietruszki (można zastąpić szczyptą suszonego),
- sól i pieprz
- 4 duże pomidory,
- 1 zielona papryczka chilli,
- ½ średniej cebuli,
- 2 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką),
- sok z cytryny,
- sól i pieprz
Przygotowujemy warzywa na grilla – paprykę i cebulę kroimy na kawałki ok. 2,5 cm, ser podobnie. Zioła mieszamy z oliwą i roztartym czosnkiem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Marynatą zalewamy warzywa, pieczarki i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilka razy mieszamy.
W dniu grilla przygotowujemy salsę – kroimy sparzone i obrane ze skórki pomidory, chilli po oczyszczeniu z nasion, cebulę oraz kolendrę. Wszystko mieszamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy szaszłyki – na dwóch długich szpikulcach umieszczamy po pieczarce, potem kolejno nakładamy na zmianę cebulę, paprykę, ser, całość kończymy pieczarką. Umiejscawiamy szaszłyki na gorącym grillu i pieczemy ok. 10 minut obracając regularnie i smarując pozostałą marynatą. Podajemy z salsą.
Grill mięsny
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 6 kotletów jagnięcych,
- 6 wieprzowych żeberek
- 1 puszka moreli (375 ml),
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 50 ml sosu Worcester,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka świeżego siekanego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- kilka kropli sosu Tabasco,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pieprz
Morele miksujemy w blenderze dodając stopniowo resztę składników marynaty. Mięso poddajemy wstępnej obróbce cieplnej umieszczając je na kilka minut w mikrofali.
Wieprzowinę, kurczaka i jagnięcinę układamy w niskim żaroodpornym naczyniu i dokładnie wysmarowujemy marynatą. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Rozpalamy grill i układamy naczynie na ruszcie. Regularnie obracamy mięso z każdej strony.
Agata Chabierska