Składniki:
- 2 małe sandacze
- mała cukinia
- 1/4 małej główki kapusty młodej lub włoskiej
- marchewka
- 3 łodygi selera naciowego
- 7 łyżek masła
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 4 łyżki masła z połową wina. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Sandacze lekko natrzyj solą. Do środków włóż po 2 łyżki posiekanego koperku. Ryby ułóż w naczyniu do zapiekania, polej masłem z winem i piecz 40 minut w temperaturze 185 st.
- Warzywa obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż na pozostałym maśle, podlej resztą wina i duś pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp sporą ilością posiekanego koperku. Upieczone ryby podawaj z jarzynami.