Sandacz w winie z mieszanymi warzywami - przepis

Wino możesz zastąpić esencjonalnym wywarem z włoszczyzny, ewentualnie bulionem z kostki.
/ 08.03.2013 08:57
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 małe sandacze
  • mała cukinia
  • 1/4 małej główki kapusty młodej lub włoskiej
  • marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 7 łyżek masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj 4 łyżki masła z połową wina. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Sandacze lekko natrzyj solą. Do środków włóż po 2 łyżki posiekanego koperku. Ryby ułóż w naczyniu do zapiekania, polej masłem z winem i piecz 40 minut w temperaturze 185 st.
  2. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż na pozostałym maśle, podlej resztą wina i duś pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp sporą ilością posiekanego koperku. Upieczone ryby podawaj z jarzynami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA