Składniki:
- Rosół:
- 2-3 liście kapusty pekińskiej
- sól
- litr bulionu
- Farsz:
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 cebulki dymki
- 1/2 puszki pędów bambusa
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- pieprz
- żółtko
- Ciasto:
- czubata szklanka mąki pszennej
- jajko
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso położyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, dodać cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wyrobić dodając 3-4 łyżeczki wody. Dymkę umyć, posiekać, pędy bambusa osaczyć z zalewy, pokroić na cienkie paseczki. Połowę dymki i bambusa wymieszać z mięsem, dodać olej sezamowy i żółtko, ponownie wyrobić.
Z mąki, jajka, 2-3 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 4 centymetry. Na środek każdego włożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta, zlepić.
Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować 1 minutę, odcedzić. Pierożki ugotować partiami w posolonej wodzie. Bulion podgrzać.
Do miseczki włożyć po kilka pasków kapusty, równo porozdzielać pozostałą dymkę i paseczki bambusa, zalać wrzącym rosołem.
Autor: Babcia Halinka.
Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia chińska.