Rosół z chińskimi pierożkami

Rosół z chińskimi pierożkami.
Rosół z chińskimi pierożkami jest orientalną wariacją na temat zwykłego rosołu z makaronem. Prosty, szybki i smaczny, na pewno każdemu przypadnie do gustu.
/ 09.08.2011 09:03
Rosół z chińskimi pierożkami.

Składniki:

  • Rosół:
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • sól
  • litr bulionu
  • Farsz:
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 cebulki dymki
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz
  • żółtko
  • Ciasto:
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso położyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, dodać cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wyrobić dodając 3-4 łyżeczki wody. Dymkę umyć, posiekać, pędy bambusa osaczyć z zalewy, pokroić na cienkie paseczki. Połowę dymki i bambusa wymieszać z mięsem, dodać olej sezamowy i żółtko, ponownie wyrobić.
Z mąki, jajka, 2-3 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 4 centymetry. Na środek każdego włożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta, zlepić.
Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować 1 minutę, odcedzić. Pierożki ugotować partiami w posolonej wodzie. Bulion podgrzać.
Do miseczki włożyć po kilka pasków kapusty, równo porozdzielać pozostałą dymkę i paseczki bambusa, zalać wrzącym rosołem.

Autor: Babcia Halinka.

Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia chińska.

Redakcja poleca

REKLAMA