Sezon na leśne grzyby rozpoczęty. Przedstawiamy wam kilka ciekawych i bardzo smacznych przepisów na dania z grzybami: zupa krem z borowików, gulasz grzybowy, kotlety z kani, sos z podgrzybków, jajecznica z kurkami.
Fot. Fotolia
Zbieranie grzybów jest w naszym kraju niezwykle popularne. Grzyby traktujemy niemal jak nasze dobro narodowe. W lasach najwięcej grzybów pojawia się u schyłku lata, a sezon na nie trwa aż do późnej jesieni. Z zebranych grzybów przyrządzamy nie tylko potrawy, ale suszymy je, marynujemy.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych cennych składników odżywczych. Obecnie teoria ta została zmieniona i uważa się, że w grzybach znajdują się cenne witaminy i mikroelementy. Więcej na temat wartości odżywczych grzybów znajdziesz w artykule: Grzyby: ich właściwości, zalety i zagrożenia
Zasady zbierania grzybów
Pamiętaj! Na grzybobranie dobrze jest wybrać się z doświadczonym grzybiarzem, wówczas będziemy mieć pewność, że przyrządzone z nich potrawy będą nie tylko smaczne, ale co najważniejsze, zdrowe. Zasady zbierania grzybów:
- nigdy nie zbieraj grzybów, których nie znasz lub których nie jesteś pewien,
- wybieraj grzyby gąbczaste a nie blaszkowate, do tych drugich należy większość grzybów trujących,
- nie zbieraj młodych grzybów, w takich nie wykształciły się jeszcze charakterystyczne cechy, które umożliwiają rozpoznanie (w taki sposób bardzo często mylone są kanie z muchomorami sromotnikowymi),
- odrzucaj grzyby stare, wodniste, one również mogą szkodzić,
- nie wkładaj zebranych grzybów do plastikowych toreb, wówczas grzyby od razu się zaparzają i psują, grzyby najlepiej wkładać do koszyka lub wiaderka.
Więcej informacji na temat bezpiecznego grzybobrania znajdziesz w publikacjch: Skarby lasu - grzyby jadalne oraz Skarby lasu - grzyby niejadalne i trujące.
Grzyby są ciężkostrawne, mogą wywołać zaburzenia przewodu pokarmowego, dlatego też nie powinniśmy ich podawać małym dzieciom. Dla maluchów nawet niewielka ilość grzybów może być niebezpieczna.
5 bardzo smacznych przepisów na dania z grzybami:
Zupa krem z borowików
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- por
- 3 średnie ziemniaki
- 60 dag borowików
- śmietana 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 kromki chleba tostowego do grzanek
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera, pora. Dodajemy kostkę rosołową. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki.
Obrane i pokrojone pieczarki smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy wszystko na małym ogniu aż do miękkości warzyw.Chleb tostowy kroimy na małe kostki i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy.
Gdy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę . Gdy trochę wystygnie dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy całość na krem. Wstawiamy na ogień i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gorącego kremu. Dokładnie mieszamy chwilę jeszcze gotując. Przyprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Posypujemy grzankami i dekorujemy śmietaną.
Gulasz z grzybów
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 1 kg dowolnych grzybów
- 2 cebule
- 2 papryki kolorowe
- pomidory krojone w puszce
- sól, pieprz, papryka w proszku
- olej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby, smażyć aż woda wyparuje. Następnie dodać pokrojoną w plastry paprykę i pomidory zalewą. Dusić wszystko razem. Przyprawić, posypać posiekaną natką.
Kotlety z kani
Fot. Depositphotos
Składniki:
- kapelusze kani
- 2 jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
Kapelusze kani oczyścić, wypłukać i dobrze osączyć. Każdy kapelusz przyprawić solą i pieprzem, maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej..Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Sos z podgrzybków
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 1/2 kg podgrzybków
- cebula
- masło
- szklanka śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę i dodać grzyby. Dusić około 20 minut. Następnie dodać śmietanę, przyprawy. W razie konieczności zagęścić. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Jajecznica z kurkami
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 9 jajek
- koszyczek kurek
- 1 duża cebula
- 3 duże łyżki śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie czyścimy, myjemy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem przez około15 minut.
Jajka roztrzepujemy w miseczce ze śmietaną. Wrzucamy do nich połowę posiekanego szczypiorku.Wlewamy do grzybów. Przyprawiamy i posypujemy resztą szczypiorku.
Zobacz też: Grzyby duszone w śmietanie