Składniki:
- 1 sprawiona kaczka
- 6 jabłek
- 5 dag rodzynek
- po 4 łyżki płynnego miodu, sosu sojowego i soku cytrynowego
- po 3 łyżki wódki jałowcówki i oleju sojowego
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2–3 ząbki czosnku
- po łyżeczce przyprawy korzennej i imbiru
- tymianek
- estragon
- sól, pieprz
Dodatki:
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 6 łyżeczek żurawiny do mięs
- kieliszek białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kaczkę umyj, osusz, natrzyj ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę. Na glazurę: wymieszaj miód, sos sojowy, sok cytrynowy, wódkę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaczkę kilkakrotnie posmaruj przygotowaną glazurą. Każdą kolejną warstwę glazury nakładaj po wyschnięciu poprzedniej.
- Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuń gniazda nasienne. Wymieszaj z umytymi rodzynkami i włóż do kaczki. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
- Kaczkę ułóż w brytfance, podlej wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 75 minut, podlewając marynatą, a potem wytworzonym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż połówki brzoskwiń napełnione żurawiną, polej je winem. Upieczoną kaczkę pozostaw 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyłóż na półmisek z brzoskwiniami. Udekoruj natką.