Hiszpańska crema catalana - przepis

Crema catalana to oryginalny lekki deser prosto z Hiszpanii
/ 05.11.2012 12:14
DRUKUJ PRZEPIS
Hiszpańska crema catalana - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 l mleka
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 8 żółtek
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj w dużym garnku mleko z czterema łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny, a następnie zagotuj i przestudź.
  2. W misce utrzyj żółtka z dwoma łyżeczkami cukru i mąką ziemniaczaną. Połącz z mlekiem.
  3. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż krem stężeje.
  4. Przełóż krem do niskich foremek i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  5. Tuż przed podaniem posyp krem kataloński resztą cukru i skarmelizuj specjalnym palnikiem do crema catalana albo wstaw foremki posypane cukrem na chwilę na górną półkę dobrze rozgrzanego piekarnika.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA