Jaka jest włoska filozofia kulinarna?

Trydent-Górna Adyga - kulinarna wędrówka.
Kuchnia włoska zawojowała świat, a to dlatego, że jest aromatyczna, łatwa w przygotowaniu, ekspresyjna. Ma w sobie włoską pasję – gorący temperament. Jest świetnym pomysłem dla osób zapracowanych, a jednocześnie lubiących kolorowe fantazje na talerzu.Przedstawiamy poniżej włoskie zasady w kulinarnej filozofii.
/ 26.09.2016 14:56
Trydent-Górna Adyga - kulinarna wędrówka.

Kuchnia dla zapracowanych

Kuchnia włoska sprawia, że po powrocie do domu po ciężkiej pracy, wystarczy, że poświęcisz 20 minut na ugotowanie spaghetti a reszta pójdzie jak z płatka. Podsmażone pomidory, parmezan, oliwa z oliwek i aromatyczne zioła – tyle wystarczy, by zwykły makaron stał się kolorowym przysmakiem cieszącym oko i język.

Kuchnia dla wymagających

Nawet jeśli przepis wydaje się łatwy, nie daj się zwieźć – kuchnia włoska jest bardzo wymagająca. Nie osiągniesz wymarzonego efektu, jeśli nie będziesz używał wysokiej jakości produktów. Tylko one gwarantują delektowanie się smakami jak najbardziej zbliżonymi do tych rdzennie włoskich.

Kuchnia podróżników

Jeśli chcesz mieć włoską duszę kulinarną musisz uzbroić się w cierpliwość i mieć świadomość, że zanim skosztujesz włoskich specjałów czeka Cię długa droga – i to dosłownie. Włosi są bowiem skłonni udać się w kilkusetkilometrową drogę, by skosztować tradycyjnych potraw – focaccia w Genui, lasagne w Bolonii.

Kuchnia dla oszczędnych

Ta cecha jest może mniej widoczna w północnej części Włoch, jednak na południu nadal ceni się gospodarność.

Włoskiemu stylowi gotowania towarzyszy motto „nic nie może się zmarnować”, zatem należy zjeść całą porcję lub wykorzystać pozostałości potrawy dnia następnego.

Polecamy: Bacalhau, czyli dorsz na tysiąc sposobów

Ciekawostka na temat pizzy

Polskie pizzerie proponują klientom szereg różnorodnych pizz. Mają wiele dodatków i są niezwykle bogate pod względem smaków. A jaka powinna być tradycyjna włoska pizza? Pamiętaj, z pizza to codzienna potrawa mniej zamożnych Włochów, zatem im mniej ma składników – tym bardziej przypomina włoską kuchnię. W sezonie można też pokusić się o samodzielnie przyrządzony sos pomidorowy.

A żeby jeszcze być bliżej włoskich kulinariów – zapomnij o keczupie i sosie, jako dodatków do pizzy. Włosi uważają ich użycie za profanację dania. 

Czytaj także: Pizza - tajniki sukcesu

Redakcja poleca

REKLAMA