Składniki:
- mostek cielęcy (ok. 1,5 kg)
- 15 dag mielonego mięsa z indyka
- 3 kromki chleba tostowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki białego wina
- duża marchewka
- 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mostek cielęcy umyj, osusz, rozłóż na desce. Wyluzuj kości, nie dziurawiąc mięsa. Płat mięsa skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem oraz sporą ilością tymianku. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Chleb namocz w śmietanie, odciśnij, rozetrzyj z łyżką miękkiego masła. Dodaj mielone mięso, posiekaną natkę i jajka. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Obraną marchew pokrój w długie słupki. Razem z fasolką obgotuj około 7 minut w osolonej wodzie, osącz. Płat mięsa rozłóż, posmaruj połową farszu, ułóż obgotowane warzywa, przykryj pozostałym farszem. Zwiń, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, obsmaż roladę na złoto ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki, obłóż resztą masła, podlej winem. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, często polewając wytworzonym sosem.