Składniki:
- 1 kg wyluzowanego mostka cielęcego
Farsz:
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- 10 dag pieczarek
- cebula
- pół strąka czerwonej papryki
- 4 łyżki tartej bułki
Oraz:
- szklanka jasnego piwa
- łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mostek natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą i pieprzem. Zwiń, chłodź 30 min. Obraną cebulę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce oleju. Dodaj mielone mięso, jajko i tartą bułkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Farsz ułóż na rozwiniętym płacie mostka i ciasno zwiń w roladę. Możesz spiąć ją szpilkami do zrazów lub obwiązać nicią. Obsmaż na 2 łyżkach oleju i ułóż w brytfance. Pieczeń posmaruj miodem, oprósz mieloną gałką. Podlej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 60 min, często polewając piwem, a następnie sosem z pieczenia.