Mazurek cygański - przepis

Mazurek, mazureczek roztańczony...
/ 06.02.2013 13:10
Składniki:
  • 15 dag migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 suchy wafel
  • lukier i bakalie do dekoracji
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki i morele opłukać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Morele pokroić na kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Połączyć z bakaliami i przesianą mąką. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Prostokątną formę wyłożyć waflem. Wylać na niego ciasto, wyrównać powierzchnię. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC i piec ok. 40 minut.  Mazurek wyjąć, ostudzić. Ozdobić lukrem i bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA