Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 7 dag masła
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 2 dag cukru waniliowego
Blat marcepanowy:
- 16 dag marcepanu
- 2 jajka
- 3 dag mąki
Krem:
- 4 dag masła
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka spirytusu
Dodatkowo:
- dżem morelowy
- gotowa masa cukrowa
- kandyzowane owoce
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek marcepanowy!
- Masło posiekaj z cukrem i jajkami, dosyp mąkę.
- Zagnieć ciasto i schłodź.
- Rozwałkuj, wyłóż formę o średnicy 18 cm, ponakłuwaj.
- Piecz 35 minut w 180°C.
- Przygotuj blat marcepanowy: masło utrzyj, dodaj marcepan, utrzyj, dodając po kolei jajka.
- Wsyp mąkę.
- Masę rozsmaruj na blaszce, piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotuj krem: masło ubij z cukrem aż zbieleje, następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
- Ciasto posmaruj dżemem morelowym, przykryj blatem marcepanowym, posmaruj kremem.
- Przykryj rozwałkowaną masą cukrową, udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.