Mazurek z galaretką - przepis

Lukrowany i galaretkowany mazurek świateczny!
/ 06.02.2013 13:12
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki kwaskowej marmolady
  • biała polewa czekoladowa
  • po pół opakowania czerwonej i pomarańczowej galaretki
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać cienką warstwę do prostotkątnej formy, zastudzić. Masło posiekać z mąką. Dodać jajko, sól i śmietanę. Zarobić kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość do 1 cm. Wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC, upiec na rumiano. Ciepły kruchy spód posmarować marmoladą, ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą, zastudzić. Z galaretki powykrawać kwiatki, ozdobić nimi mazurek.

Redakcja poleca

REKLAMA