Marshmallow - słodkie pianki cukrowe

Pianki cukrowe Marshmallow to rodzaj słodyczy szczególnie popularnych w Stanach Zjednoczonych. Często są używane do dekoracji wypieków, jednak doskonale smakują solo, pieczone nad ogniskiem. Ile kalorii mają pianki Marshmallow? Czy znany jest przepis na te łakocie?

Pianki Marshmallow

Marshmallow - jak powstają?

Pianki Marshmallow powstają z połączenia Kremu Marshmallow (bezglutenowego produktu "wynalezionego" przez Archibalda Query'ego w 1917 roku) z masłem orzechowym. Trzeba przyznać, że dla osób odchudzających się brzmi to zabójczo. Czy rzeczywiście same pianki Marshmallow są tak kaloryczne, jak się wydaje?

Kaloryczność pianek Marshmallow

  • 1 pianka – około 13 kcal
  • 100 g – 323 kcal

Owszem, trudno poprzestać na jednej piance, jednak produkt jest stosunkowo lekki. Pierwsze pianki Marshmallow zostały wyprodukowane w USA w 1948 roku.

Zobacz także: Jak zrobić masło orzechowe?

Marshmallow - sprawdzony przepis

Wszyscy ci, którzy liczyli na prosty przepis w tym momencie się zawiodą. Dokładna receptura pianek znana jest nielicznym, a w Polsce pianki produkują jedynie trzy firmy. Tym, którzy mimo wszystko chcą poeksperymentować, podajemy przepis:

Składniki

  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 170 ml syropu kukurydzianego
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 3 opakowania żelatyny spożywczej

By uzyskać konkretny kolor pianek, potrzeba dodatkowo użyć barwnika spożywczego.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 0,5 szklanki cukru pudru.
  2. Przygotuj formę wysypując blachę odrobiną mąki i cukru - pianki są bardzo lepkie, uchroni to przed ich przywieraniem. Dodatkowo możesz wspomóc się olejem.
  3. Żelatynę wysyp do oddzielnego naczynia i wlej 1/4 szklanki wody, zmiksuj i odstaw na około 10 minut.
  4. W małym rondlu połącz 1/4 szklanki wody, syrop kukurydziany i 2 szklanki cukru pudru. Podgrzej, aż mieszanina się zagotuje, gotuj aż do uzyskania temperatury 117 °C, następnie dodaj żelatynę wymieszaną wcześniej z wodą i cały czas mieszaj trzymając na ogniu.
  5. Dodaj szczyptę soli i aromat waniliowy (ew. także barwnik) i mieszaj jeszcze przez około 15 minut.
  6. Masę wlej do przygotowanej wcześniej formy i przesyp mieszaniną mąki kukurydzianej i cukru.
  7. Masę wyjmij z formy (obsypana obficie mąką i cukrem nie powinna przywierać do ścianek) i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
  8. Po upływie kilku godzin masę pokrój w dowolne kształty i obtocz je w cukrze pudrze, by nie sklejały się ze sobą.

Zobacz także: Przepis na kuleczki marcepanowe

Redakcja poleca

REKLAMA