Marshmallow - jak powstają?
Pianki Marshmallow powstają z połączenia Kremu Marshmallow (bezglutenowego produktu "wynalezionego" przez Archibalda Query'ego w 1917 roku) z masłem orzechowym. Trzeba przyznać, że dla osób odchudzających się brzmi to zabójczo. Czy rzeczywiście same pianki Marshmallow są tak kaloryczne, jak się wydaje?
Kaloryczność pianek Marshmallow
- 1 pianka – około 13 kcal
- 100 g – 323 kcal
Owszem, trudno poprzestać na jednej piance, jednak produkt jest stosunkowo lekki. Pierwsze pianki Marshmallow zostały wyprodukowane w USA w 1948 roku.
Zobacz także: Jak zrobić masło orzechowe?
Marshmallow - sprawdzony przepis
Wszyscy ci, którzy liczyli na prosty przepis w tym momencie się zawiodą. Dokładna receptura pianek znana jest nielicznym, a w Polsce pianki produkują jedynie trzy firmy. Tym, którzy mimo wszystko chcą poeksperymentować, podajemy przepis:
Składniki
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 170 ml syropu kukurydzianego
- 2,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- 40 g mąki kukurydzianej
- 3 opakowania żelatyny spożywczej
By uzyskać konkretny kolor pianek, potrzeba dodatkowo użyć barwnika spożywczego.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 0,5 szklanki cukru pudru.
- Przygotuj formę wysypując blachę odrobiną mąki i cukru - pianki są bardzo lepkie, uchroni to przed ich przywieraniem. Dodatkowo możesz wspomóc się olejem.
- Żelatynę wysyp do oddzielnego naczynia i wlej 1/4 szklanki wody, zmiksuj i odstaw na około 10 minut.
- W małym rondlu połącz 1/4 szklanki wody, syrop kukurydziany i 2 szklanki cukru pudru. Podgrzej, aż mieszanina się zagotuje, gotuj aż do uzyskania temperatury 117 °C, następnie dodaj żelatynę wymieszaną wcześniej z wodą i cały czas mieszaj trzymając na ogniu.
- Dodaj szczyptę soli i aromat waniliowy (ew. także barwnik) i mieszaj jeszcze przez około 15 minut.
- Masę wlej do przygotowanej wcześniej formy i przesyp mieszaniną mąki kukurydzianej i cukru.
- Masę wyjmij z formy (obsypana obficie mąką i cukrem nie powinna przywierać do ścianek) i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
- Po upływie kilku godzin masę pokrój w dowolne kształty i obtocz je w cukrze pudrze, by nie sklejały się ze sobą.
Zobacz także: Przepis na kuleczki marcepanowe