Jak zrobić masło orzechowe?

Wbrew pozorom do przygotowania masła orzechowego wcale nie potrzeba posiadania tajemnej wiedzy, znanej tylko wybranym. W gruncie wystarczą... orzechy ziemne.
/ 12.09.2013 15:23

Masło orzechowe

Masło orzechowe z uprażonych orzeszków, solone

Przygotuj 500 g prażonych orzechów ziemnych solonych (lub dodaj 2 szczypty soli). Umieść w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Im dłuższy czas miksowania, tym mniej grudek.

Polecamy: Masło orzechowe - do czego je wykorzystać?

Do przygotowania masła orzechowego nie potrzeba żadnych "rozcieńczalników" w postaci wody czy oliwy. Orzechy mają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu.

Masło orzechowe z fistaszków

Fistaszki oraz orzeszki ziemne niesolone pozwolą na otrzymanie słodszego masła orzechowego niż to z reguły dostępne w sprzedaży. Przed zmiksowaniem trzeba je jednak uprażyć - można to zrobić na dwa sposoby:

  • wkładamy orzeszki (bez łupinek) do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez kilkanaście minut
  • na patelni podsmażamy orzechy pilnując, by się nie przypaliły (najlepiej stale mieszając). Wystarczy kilka minut.

Dalsza część przepisu jest znana – wystarczy zmiksować orzechy. Do smaku można dodać cukier puder, wówczas krem będzie słodszy.

Masło orzechowe crunhy, kokosowe, amaretto

wariacji na temat domowego masła orzechowego może być wiele - wystarczy dosypać część orzechów grupo mielonych, wiórki kokosowe, lub wkropić wybrany likier. Domowe masło orzechowe zawsze będzie trochę lepsze niż gotowe. Na etykiecie umieszczonej na słoiku z masłem orzechowym często widzimy substancje, które de facto nie są niezbędne. Konserwanty i "śladowe ilości..." nie są niezbędne, kiedy wiemy, że w dość krótkim okresie czasu je spożyjemy.

Zobacz także: Jak uprażyć orzechy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)