Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 suszone grzyby
- 3 suszone śliwki
- 1 kromka suchego piernika korzennego
- ¼ kostki smalcu
- 16 kromek chleba razowego
Sposób przygotowania:
Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule, śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, grzyby. Zalać mięso wodą tak by go zakryła. Dusić ok. 1,5 godziny, aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu. Włożyć do wywaru piernik, rozgotować go. Sos zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie. Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie, namoknięte w sosie kromki razowca, na nich układać plaster schabu i polewać sosem, (jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące z kieliszkiem czerwonego wina.
Autor: Babciagramolka.
Zobacz także inne sprawdzone przepisy na schab.