Maczanka krakowska

Maczanka krakowska.
Maczanka krakowska to ciekawy sposób na przygotowanie schabu z sosem piernikowym.
/ 09.08.2011 12:04
Maczanka krakowska.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 suszone grzyby
  • 3 suszone śliwki
  • 1 kromka suchego piernika korzennego
  • ¼ kostki smalcu
  • 16 kromek chleba razowego

Sposób przygotowania:

Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule, śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, grzyby. Zalać mięso wodą tak by go zakryła. Dusić ok. 1,5 godziny, aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu. Włożyć do wywaru piernik, rozgotować go. Sos zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie. Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie, namoknięte w sosie kromki razowca, na nich układać plaster schabu i polewać sosem, (jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące  z kieliszkiem czerwonego wina.

Autor: Babciagramolka.

Zobacz także inne sprawdzone przepisy na schab.

Redakcja poleca

REKLAMA