Lasagne bolognese.

Lasagne bolognese

Przepis na lasagne bolognese - specjalność włoskiej kuchni
/ 02.03.2012 15:02
Lasagne bolognese.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 0,5kg mięsa mielonego mieszanego
  • 4 puszki pomidorów krojonych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 8 plastrów salami
  • kulka mozzarelli wędzonej
  • sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia suszona+świeże listki do dekoracji
  • parmezan
  • płaty lasagne bez gotowania (ilość zależy od formy do zapiekania)

Sposób przygotowania:

Robimy sos boloński: cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę, jak się zezłocą, dokładamy 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe). Kiedy się zbrązowi wrzucamy 3-4 puszki pomidorów (najlepiej bez skórek – nie ma znaczenia czy całe czy w kawałkach, choć lepiej kawałki). Gotujemy około 2-3 godz. na małym ogniu od momentu zagotowania (pamiętając żeby mieszać i podlewać troszkę wodą żeby się nie przypalił. Na koniec nie może być ani za wodnisty, ani bardzo gęsty). Gdy sos się ugotuje przekładamy warstwami: Sos, płat lazanii,sos, jaja, sos, lazanię,sos, salami, sos, lazanię, sos, ser, sos, lazanię, sos, parmezan. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, sprawdzamy po 20 minutach widelcem makaron, jak jest miękki, wyłączamy piekarnik i zostawiamy na jakieś 15 min. Można lekko uchylić drzwiczki.

Autor: MałgosiaZ

Zobacz także: Przyprawy kuchni włoskiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)