Składniki:
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy czosnkowej
- 0,5kg mięsa mielonego mieszanego
- 4 puszki pomidorów krojonych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 8 plastrów salami
- kulka mozzarelli wędzonej
- sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia suszona+świeże listki do dekoracji
- parmezan
- płaty lasagne bez gotowania (ilość zależy od formy do zapiekania)
Sposób przygotowania:
Robimy sos boloński: cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę, jak się zezłocą, dokładamy 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe). Kiedy się zbrązowi wrzucamy 3-4 puszki pomidorów (najlepiej bez skórek – nie ma znaczenia czy całe czy w kawałkach, choć lepiej kawałki). Gotujemy około 2-3 godz. na małym ogniu od momentu zagotowania (pamiętając żeby mieszać i podlewać troszkę wodą żeby się nie przypalił. Na koniec nie może być ani za wodnisty, ani bardzo gęsty). Gdy sos się ugotuje przekładamy warstwami: Sos, płat lazanii,sos, jaja, sos, lazanię,sos, salami, sos, lazanię, sos, ser, sos, lazanię, sos, parmezan. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, sprawdzamy po 20 minutach widelcem makaron, jak jest miękki, wyłączamy piekarnik i zostawiamy na jakieś 15 min. Można lekko uchylić drzwiczki.
Autor: MałgosiaZ
Zobacz także: Przyprawy kuchni włoskiej