Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak - przepis

Jednym z obowiązkowych dań, których należy spróbować będąc w górach, jest kwaśnica. Możesz zrobić ją sama w domu!
/ 10.07.2018 16:24

Kwaśnica to tradycyjne danie kuchni góralskiej. Podstawą tej popularnej na Podhalu zupy jest kapusta kiszona, mięso i grzyby.

Kwaśnicy nie można mylić z kapuśniakiem. Do kapuśniaku dodaje się jarzynki, w kwaśnicy nie ma ich wcale. Z czego to wynika? Być może z tego, że kuchnia podhalańska ukształtowana była w trudnych warunkach materialnych i klimatycznych. Podhalańskie gospodarstwa bazowały jedynie na tym, co wyhodowały, przetworzyły.  Właśnie kapusta była podstawowym warzywem, które było uprawiane, a potem kiszone w beczkach.

 

Kwaśnica najczęściej gotowana była na przedwiośniu, stąd właśnie uboga ilość jej składników. Bazowała głównie na kapuście, ziemiankach, kawałku mięsa, smalcu. Dopiero z czasem, wraz z rozwojem turystyki, zupa wzbogaciła się przyprawy i różnego rodzaju mięsa

Podstawą dobrej kwaśnicy jest kapusta. Musi być bardzo kwaśna, dlatego też oprócz samej kapusty powinno się dodać do zupy również sok z niej.

Składniki:

  • garść suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 litry wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 750 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny albo boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Ugotować i pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować.

Żeberka zalać wodą i gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy ugotują się, obrać mięso z kości i pokroić je na kawałki. Cebule zeszklić na słoninie. Do wywaru dodać kapustę,  cebulę, sól, pieprz, czosnek. Gotować 10-15 minut. Następnie dolać sok z kapusty.  Na koniec dodać grzyby i ziemniaki. Gotować 10 minut. Kwaśnicę podawać z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA