Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- mielona papryka
- mielony imbir
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 5 dag rodzynek
- 10 dag suszonych moreli
- kilka suszonych śliwek
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- łyżka soku z cytryny
- olej
- po pół szklanki bulionu i białego wina
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i imbirem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Suszone owoce dokładnie opłucz, osącz.
- Ryż wymieszaj z cebulką, rodzynkami, śliwkami i 1/3 suszonych moreli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę. Włóż mięso do natłuszczonej brytfanny, skrop olejem. Podlej połową bulionu i wina, dodaj listek laurowy.
- Piecz ok. 50 min w temp. 200 st. C, polewając pozostałym płynem. Obłóż odłożonymi morelami, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 190 st. C.