Kulinarne skarby Korsyki

Korsykańskie sery tworzą prawdziwe kulinarne skarby.
Na południowy wschód od Francji położona jest wyspa, znana z najlepszej jakości wędlin, naturalnego smaku potraw kulinarnych i owczego sera brocciu. To Korsyka.
/ 25.06.2009 12:50
Korsykańskie sery tworzą prawdziwe kulinarne skarby.

Piękna korsykańska przyroda obfitująca w górzyste krajobrazy sprzyja hodowli bydła i powstawaniu gospodarstw ekologicznych. Wyroby z mięsa wieprzowego pochodzącego z tego regionu znane są na całym świecie. Jednymi z popularniejszych jest polędwica lonzu. Na południu wyspy można skosztować charcuterie z wędzonej wieprzowiny. Korsyka posiada swój odpowiednik szynki parmeńskiej – jest nim prisuttu. Coppa to wędlina ze schabu karkowego marynowana w winie i ziołach.

Zobacz także: Kasztany z Korsyki

Popularne na wyspie są potrawy z dziczyzny – gulasz z odyńca i zająca, pieczona kuropatwa lub bekas. Z połowów rzecznych i na wybrzeżu trafiają na stół ryby takie jak pstrąg, węgorz, leszcz morski czy cefal oraz liczne skorupiaki – głównie langusty i ostrygi.

Dodatek aromatycznych, leśnych ziół wzbogaca charakterystyczny smak regionalnej kuchni. Chętnie sięga się tu po majeranek, tymianek, bazylię, rozmaryn i koper, a także oliwę z oliwek.

Jako, że rozległe, górzyste tereny idealnie nadają się do wypasu owiec i kóz, Korsyka słynie również z mleka i serów. Najpopularniejszy z nich to delikatny, owczy brocciu (odpowiednik włoskiej ricotty), składnik wielu regionalnych dań. Można przyrządzić z nim canneloni (canneloni al brocciu) albo omlety nadziewane. Innym serem, charakteryzującym się ostrym, intensywnym smakiem jest niolo. Z twardego sera fromage corse przyrządza się gulasz z koźląt (cabrettu a l´istrettu).

Korsyka to jedyne miejsce we Francji, gdzie uprawia się klementynki – owoce będące połączeniem gorzkiej pomarańczy z mandarynką. Prócz cytrusów, wykorzystywanych w produkcji soków owocowych i ciast, Korsyka słynie również z kasztanów, które funkcjonowały niegdyś jako podstawowy składnik menu. Dzikie zwierzęta są czasem karmione kasztanami, co wpływa na smak potraw przyrządzanych z dziczyzny. Kasztany jadalne służą też przyrządzaniu deserów takich jak naleśniki (fritelli a gaju frescu) czy ciasta (pulenta). Innym, popularnym rodzajem deseru jest tarta serowa zaprawiona spirytusem (fiadone). Kolejnym słodkim skarbem korsykańskiej kuchni jest miód – miel de corse.

Zobacz także: Kuchnie regionalne Francji

Na przylądku Corse produkuje się białe wino Patrimonio oraz Cap Corse – wino ziołowe. Inne miejscowe wina to czerwone Fiumicicoli i Santa Barbara.

Redakcja poleca

REKLAMA