Kugel ziemniaczany z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie

Tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej!
Weronika Kwaśniak / 22.05.2015 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kugel ziemniaczany z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • ugotowana duża marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dag boczku
  • 6 łyżek oleju
  • pętko cienkiej kiełbasy
  • pieprz
  • sól
  • masło do formy
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kugel ziemniaczany z boczkiem!

  1. Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż na oleju. Ostudź.
  2. Marchewkę zetrzyj na drobne wiórki.
  3. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  4. Połącz z marchewką, mąką, jajkami, rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj boczek razem z tłuszczem.
  6. Foremkę grubo wysmaruj masłem, wysyp bułką.
  7. Na dnie foremki ułóż plasterki kiełbasy.
  8. Nałóż masę.
  9. Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
  10. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 30 minut.
  11. Kugel najlepiej jest podawać z ostrym sosem lub surówką z kapusty kiszonej.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA