Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- duża cebula
- ugotowana duża marchew
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 30 dag boczku
- 6 łyżek oleju
- pętko cienkiej kiełbasy
- pieprz
- sól
- masło do formy
- bułka tarta
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kugel ziemniaczany z boczkiem!
- Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż na oleju. Ostudź.
- Marchewkę zetrzyj na drobne wiórki.
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Połącz z marchewką, mąką, jajkami, rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj boczek razem z tłuszczem.
- Foremkę grubo wysmaruj masłem, wysyp bułką.
- Na dnie foremki ułóż plasterki kiełbasy.
- Nałóż masę.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 30 minut.
- Kugel najlepiej jest podawać z ostrym sosem lub surówką z kapusty kiszonej.