Jak zrobić sos do sajgonek?

Sos śliwkowy podawany jest przede wszystkim do potraw mięsnych. Idealnie nadaje się do pieczonego drobiu i szaszłyków.
Sajgonki to znak rozpoznawczy kuchni wietnamskiej. Ich smak rozkwita jednak dopiero, gdy podamy je z odpowiednim sosem.
/ 02.11.2010 13:14
Sos śliwkowy podawany jest przede wszystkim do potraw mięsnych. Idealnie nadaje się do pieczonego drobiu i szaszłyków.

Sos do sajgonek można zrobić bardzo szybko.

Wystarczy sok z cytryny, cukier (3 łyżki), sos rybny, siekany czosnek (pół łyżki) i siekane chilli (pół papryczki) oraz odrobina gotującej się wody.
Wszystkie składniki wrzucamy na gotującą się w patelni wodę (4 łyżki), mieszamy, a następnie przelewamy do miseczki, schładzamy i podajemy z sajgonkami.

Polecamy: Jak zrobić nem-sajgonki?

Redakcja poleca

REKLAMA