Mastyło powstaje z mąki rozprowadzonej wrzącym mlekiem i jajami. Dodaje się do niego trochę soli i cukru i podaje polane masełkiem lub tłuszczem ze skwarkami (ewentualnie boczkiem smażonym na maśle). Jego przygotowanie przypomina robienie budyniu. Istnieje też wersja bez jaj.
Aby zrobić tę potrawę, wystarczą 2,5 szklanki mleka, 2,5 kopiastej łyżki mąki pszennej, dwa żółtka, sól, pół łyżeczki cukru, masło lub skwarki na okrasę.
Najpierw zagotowujemy 2 szklanki mleka (pilnujmy, by nie wykipiało). Do pozostałego mleka dodajemy mąkę pszenną, odrobinę soli, cukier i żółtka, a następnie mieszamy. Mleko z mąką wlewamy na gotujące się mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (tak jak budyń), żeby się nie przypaliło. Mastyło podajemy gorące, wylane na głęboki talerz i okraszone masłem lub skwarkami. Do tego świeży chleb.
Polecamy: Jak zrobić staropolską polewkę cebulową?