Samosy podajemy z sosem chutney lub raitą jogurtową. Nadzienie samosów może być bardzo różne – tutaj wersja z wołowiną.
Nadzienie:
- kubek mielonej wołowiny,
- drobno posiekana cebula,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- ½ łyżeczki mielonego kminu,
- odsączona i opłukana cieciorka z 1 puszki,
- odsączony i płukany zielony groszek z 1 puszki,
- garść świeżej, posiekanej kolendry,
- 6 płatów ciasta filo (gotowe kupujemy w sklepie),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka utłuczonych nasion z gorczycy lub 2 łyżki kremu z gorczycy (ewentualnie klasycznej musztardy).
Tak jak wcześniej wspominałam, samosy smaży się w głębokim tłuszczu, ale jeśli nie chcemy spożywać zbyt dużej ilości tłuszczu, lepiej jest je… upiec!
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na patelnię wrzucamy cebulę, curru, kmin, a po minucie – mielone mięso, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie dodajemy cieciorkę, groszek i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy całość jeszcze przez chwilę.
Zobacz także: Jak przygotować kurczaka tandoori?
Ostrym nożem kroimy ciasto filo wzdłuż, na 12 pasków o wymiarach 12x36cm. Układamy je w równy stosik i przykrywamy folią spożywczą. Filo trzeba koniecznie przykryć – to taki rodzaj ciasta, które nie może wyschnąć przed pieczeniem – w przeciwnym wypadku do niczego się nie nada.
Zwijanie pasków
Wyjmujemy spod folii jeden pasek, układamy go tak, by krótszym bokiem był skierowany w stronę naszego brzucha i smarujemy go oliwą. Na brzegu (tym bliższym naszego brzucha) kładziemy łyżkę nadzienia, a następnie chwytamy lewy róg (znów – ten bliżej naszego brzucha) i składamy w prawą stronę tworząc trójkącik (w środku jest nadzienie). Trzeba brzegi ze sobą złączyć. U góry nadal pozostaje nam pas ciasta. Teraz chwytamy za róg złożonego pierożka i składamy go do góry, ukośnie - tak, by powstał pierożek z pogrubioną warstwą i znów składamy pierożek ukośnie – i tak, aż pasek ciasta się skończy. W efekcie ma powstać trójkątny pierożek składający się z kilku warstw ciasta.
Pierożki układamy na papierze do pieczenia, na blasze. Smarujemy po wierzchu oliwą z oliwy i posypujemy ziarnkami gorczycy. Samosy piecze się ok. 12-15 minut, aż zrobią się rumiane i chrupkie. Można je podawać na ciepło lub zimno.
Polecamy: Jak przygotować kebab masala?