Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?

Nadzienie samosów stanowią m.in mięso mielone oraz cieciorka.
Samosy to indyjskie pierożki, tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Jest jednak sposób na mniej kaloryczną wersję.
/ 28.10.2010 11:30
Nadzienie samosów stanowią m.in mięso mielone oraz cieciorka.

Samosy podajemy z sosem chutney lub raitą jogurtową. Nadzienie samosów może być bardzo różne – tutaj wersja z wołowiną.

Nadzienie:

  • kubek mielonej wołowiny,
  • drobno posiekana cebula,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • ½ łyżeczki mielonego kminu,
  • odsączona i opłukana cieciorka z 1 puszki,
  • odsączony i płukany zielony groszek z 1 puszki,
  • garść świeżej, posiekanej kolendry,
  • 6 płatów ciasta filo (gotowe kupujemy w sklepie),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka utłuczonych nasion z gorczycy lub 2 łyżki kremu z gorczycy (ewentualnie klasycznej musztardy).

Tak jak wcześniej wspominałam, samosy smaży się w głębokim tłuszczu, ale jeśli nie chcemy spożywać zbyt dużej ilości tłuszczu, lepiej jest je… upiec!

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na patelnię wrzucamy cebulę, curru, kmin, a po minucie – mielone mięso, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie dodajemy cieciorkę, groszek i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy całość jeszcze przez chwilę.

Zobacz także: Jak przygotować kurczaka tandoori?

Ostrym nożem kroimy ciasto filo wzdłuż, na 12 pasków o wymiarach 12x36cm. Układamy je w równy stosik i przykrywamy folią spożywczą. Filo trzeba koniecznie przykryć – to taki rodzaj ciasta, które nie może wyschnąć przed pieczeniem – w przeciwnym wypadku do niczego się nie nada.

Zwijanie pasków

Wyjmujemy spod folii jeden pasek, układamy go tak, by krótszym bokiem był skierowany w stronę naszego brzucha i smarujemy go oliwą. Na brzegu (tym bliższym naszego brzucha) kładziemy łyżkę nadzienia, a następnie chwytamy lewy róg (znów – ten bliżej naszego brzucha) i składamy w prawą stronę tworząc trójkącik (w środku jest nadzienie). Trzeba brzegi ze sobą złączyć. U góry nadal pozostaje nam pas ciasta. Teraz chwytamy za róg złożonego pierożka i składamy go do góry, ukośnie - tak, by powstał pierożek z pogrubioną warstwą i znów składamy pierożek ukośnie – i tak, aż pasek ciasta się skończy. W efekcie ma powstać trójkątny pierożek składający się z kilku warstw ciasta.

Pierożki układamy na papierze do pieczenia, na blasze. Smarujemy po wierzchu oliwą z oliwy i posypujemy ziarnkami gorczycy. Samosy piecze się ok. 12-15 minut, aż zrobią się rumiane i chrupkie. Można je podawać na ciepło lub zimno.

Polecamy: Jak przygotować kebab masala?

Redakcja poleca

REKLAMA